Ny statistik visar att nio av tio svenskar är nöjda med sitt arbete. Det skriver Statistiska Centralbyrån, SCB, i ett pressmeddelande. Men det finns tydliga skillnader i hur vi har det på jobbet beroende på kön, utbildning och bakgrund.
I undersökningen av svenskarnas levnadsförhållanden 2020 uppger 89 procent att de är ganska eller mycket nöjda med sitt arbete, medan fem procent är ganska eller mycket missnöjda.
– Andelen som är nöjda med jobbet är ungefär lika stor i alla grupper oavsett utbildningsnivå och bakgrund, säger Anne Danielsen Rackner, utredare på SCB, i pressmeddelandet.
Färre upplever tidspress
Andelen personer som ofta arbetar under tidspress har sjunkit något de senaste åren. Från 61 procent 2008–2009 till 55 procent i fjol. Ändå upplever 61 procent av dem som har högre utbildning och 40 procent av dem med lägre att de arbetar under tidspress.
Enligt SCB uppgav nästan hälften (45 procent) av de tillfrågade att de har ett psykiskt ansträngande arbete, vilket är en liten ökning sedan förra undersökningen 2008–2009. Andelen är större bland kvinnor (51 procent) än bland män (40 procent).
– De största skillnaderna ser vi när vi bryter ned statistiken på utbildningsnivå. Av personer med förgymnasial utbildning svarar 32 procent att deras arbete är psykiskt ansträngande. Bland personer med en eftergymnasial utbildning på minst tre år är motsvarande siffra 55 procent, säger Anne Danielsen Rackner.
När det gäller enformigt arbete är mönstret tvärtom. Drygt en tredjedel (35 procent) av personer med förgymnasial utbildning tycker att de har ett enformigt jobb. Medan tolv procent av dem med en eftergymnasial utbildning på minst tre år, upplever att arbetet är enformigt. Totalt anser 20 procent att de har ett enformigt arbete vilket är något fler än i förra undersökningen.
Fysiskt utmattade
– Vi ser även skillnader beroende på personernas bakgrund. Bland personer med utländsk bakgrund upplever 29 procent att de har ett enformigt arbete. Motsvarande andel bland personer med svensk bakgrund är 17 procent, säger Anne Danielsen Rackner.
Det är fler som uppger att de har ett stillasittande arbete nu. 35 procent jämfört med 28 procent 2008–2009. Och de flesta av dem har minst en treårig eftergymnasial utbildning. Bland personer med utländsk bakgrund har 28 procent ett stillasittande arbete.
30 procent upplever att de är fysiskt utmattade efter arbetet varje vecka. Bland personer med utländsk bakgrund rör det sig om 39 procent, och för de med svensk bakgrund är det 27 procent.
Bland personer med förgymnasial utbildning är 40 procent fysiskt utmattade efter arbetet varje vecka. Bland dem med eftergymnasial utbildning på minst tre år är motsvarande andel 20 procent, skriver SCB.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.