Arbetsförmedlingen: Fortsatt osäker arbetsmarknad för unga
Färre unga fick jobb efter studenten 2020 jämfört med 2019. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Färre unga hade jobb efter studenten 2020 jämfört med 2019, visar siffror från SCB. Vilken arbetsmarknad nyexaminerade möter i år råder det fortsatt viss osäkerhet kring.

– Det handlar mycket om hur långvarig krisen blir, säger Sandra Offesson på Arbetsförmedlingen.

Coronapandemin har slagit hårt mot ungas inträde på arbetsmarknaden. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) hade 59 procent av dem som precis gått ut gymnasiet en anställning i juli 2020. Det kan jämföras med 69 procent 2019.

– Det är en pandemi som drabbar branscher där det är vanligt att ungdomar får sina första jobb. Det innebär att det nu finns fler arbetslösa ungdomar än det fanns innan pandemin, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Ökad konkurrens

Enligt SCB var skillnaden större för dem som hade läst ett högskoleförberedande program, men även bland dem som hade läst ett yrkesprogram var det tuffare att ta sig in på arbetsmarknaden, exempelvis inom besöksnäringen och restaurangbranschen. För de studenter som gått vård- och omsorgsprogrammet var däremot andelen anställda närapå oförändrad.

När fler ungdomar går arbetslösa innebär det en ökad konkurrens om de jobb som finns ute.

– Och framför allt kan man behöva konkurrera om jobb med personer som har arbetslivserfarenhet – det riskerar att försvåra inträdet på arbetsmarknaden för ungdomar, säger Sandra Offesson.

Osäker arbetsmarknad

Enligt henne finns det en osäkerhet när det gäller ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden på kort sikt. Det man sett hittills är att det finns färre sommarjobb än tidigare år.

Mycket hänger på hur långvarig krisen blir.

– Generellt är ungdomar mer rörliga på arbetsmarknaden och har stor potential att komma tillbaka, säger hon och tillägger:

– Det som är viktigt är att ungdomar inte fastnar i arbetslöshet för då kan man också hamna i ett utanförskap, framför allt de som saknar gymnasieutbildning.

(Malin Johanson/TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.