Samtidigt som USA:s utrikesminister Mike Pompeo gör sig redo att resa till Nordkorea ryktas det om ett möjligt andra toppmöte mellan president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un.
Men innan dess måste en nedrustningsplan vara klar.
En träff mellan de båda ledarna skulle kunna äga rum i slutet av september, då världens ledare möts i New York för FN:s högnivåvecka, rapporterar webbtidningen Axios. Ett antal tjänstemän i Trumpregeringen är så optimistiska när det gäller framstegen i relationen till Kim att de tror på ett andra toppmöte under FN-veckan i september, skriver tidningen med hänvisning till källor.
"Går fint"
President Donald Trump verkar vara av samma åsikt: "Många bra konversationer med Nordkorea - det går fint", skriver han på Twitter och lägger till att landet inte genomfört några provsprängningar eller robottester på åtta månader. Han slår sig också för bröstet: "Om det inte vore för mig skulle vi ligga i krig med Nordkorea", hävdar Trump.
Enligt Axios källor måste Kim Jong-Un dock visa på "framsteg", sannolikt någon form av bevis på att steg mot kärnvapennedrustning tagits, för att ett möte i New York ska äga rum.
Frågan står också högt på utrikesminister Pompeos agenda när han på torsdag flyger till Pyongyang. Besöket syftar till att få till en överenskommelse om en faktisk plan för nedrustning - en process som är tänkt att börja med att Nordkorea deklarerar sitt innehav av vapen, produktionsanläggningar och robotar, skriver tidningen The New York Times. Bara det ses som en test av Nordkoreas avsikter och vilja att faktiskt leva upp till överenskommelsen som knöts vid toppmötet mellan Kim och Trump i Singapore den 12 juni.
Ett års nedrustning
I helgen sade president Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton att Nordkoreas samtliga kärnvapen, robotar och biologiska vapen kan skrotas på ett år. Det är betydligt snabbare än vad Pompeo tidigare antytt.
Samtidigt florerar uppgifter i amerikanska medier om att Nordkorea – tvärtemot vad Vita huset påstår – har trappat upp aktiviteten vid flera kärnanläggningar. USA:s underrättelsetjänster har upprepade gånger ifrågasatt huruvida Nordkorea verkligen har för avsikt att nedrusta eller om det slutna landet spelar ett spel med västvärlden.
(Tina Magnergård Bjers/TT)