Vill du spara pengar och samtidigt göra en insats för miljön? Toppen, då kommer du troligen gilla detta!
Tanken är att skapa en ökad medvetenhet kring vår konsumtion och den mängd skräp vi producerar, men också att inspirera och visa på lösningar som sparar såväl plånboken som planeten. Först ut är köket, och i detta inlägg tänkte jag berätta om några av de saker och produkter som vi har bytt ut.
Som vanligt är jag inte ute efter att komma med några pekpinnar eller säga vad som är rätt eller fel, utan kort och gott att dela med mig av mina tankar. Inspireras av det som tilltalar dig, och strunta i resten! Tillåt även dig själv att ta det i din egen takt – även små steg i rätt riktning kan göra stor skillnad på sikt ♥
Blir vi någon gång ‘tvungna’ att använda plastpåsar väljer vi en sort som är miljömärkta och delvis tillverkade med förnybar råvara.
Men nu kör vi igång! Nedan följer 9 engångsartiklar i köket, samt tips på vad du kan byta ut dem mot.
1. Plastfolie & aluminiumfolie
Sedan några år tillbaka använder vi ingen plast- eller aluminiumfolie. I huvudsak har vi ersatt dem med tre saker:
– Bee’s wrap är ett miljövänligt alternativ till folie, som består av tyg och bivax. Man använder värmen från händerna för att forma den kring exempelvis kanten på en skål. Bee’s wrap (även kallat bivaxdukar) kan användas om och om igen, och diskas med milt diskmedel i kallt vatten.
– Lunchlådor i glas funkar fint att förvara mat i, istället för att ställa in den i kylen på en tallrik med plastfolie över.
– Tallrik som lock till skålar. Vill du ställa in en skål med något i kylen? Lägg en tallrik eller assiett över skålen som ‘lock’, istället för plastfolie.
2. Plast- & fryspåsar
Vi försöker även minimera mängden plast- och fryspåsar, och använder därför i första hand glasburkar eller pappåsar istället.
Blir vi någon gång ‘tvungna’ att använda plastpåsar väljer vi en sort som är miljömärkta och delvis tillverkade med förnybar råvara. (Men vi försöker som sagt att använda dem sparsamt)
Till frukt och grönsaker har vi köpt små tygpåsar med dragsko, för att slippa plastpåsarna som finns i affären.
3. Bakformar
Vi försöker framförallt att baka med kakformar i metall (dock ej aluminium), eftersom dessa går att använda hur många gånger som helst. Generellt är ju produkter som man kan använda om och om igen att föredra, framför engångsartiklar.
Undvik dock spring- och muffinsformar med teflon/nonstick-beläggning, eftersom dessa är riktiga miljö- och hälsobovar! (Jag har tidigare skrivit lite om detta.) Vill du någon gång använda andra formar, välj i första hand miljömärkta pappformar.
4. Engångstallrikar, plastbestick och muggar
Få saker känns så billigt och sunkigt som engångsbestick, -tallrikar och -muggar! Men egentligen är de inte så billiga när man tänker efter, inte om man jämför med kostnaden för att diska riktigt husgeråd. Då är det svindyrt! Detsamma gäller om man tittar på kostnaden i form av negativ miljöpåverkan.
En pappersservett används i bästa fall till att torka någon om munnen en gång och slängs sedan. Är inte det lite galet egentligen?
Ärligt talat gör det lite ont i hjärtat varje gång jag stöter på dessa engångsartiklar (alltså engångstallrikar mm)… Egentligen känns ytterligare kommentarer överflödiga, men mitt tips är verkligen att försöka undvika dessa produkter i största möjliga mån.
5. Hushållspapper
Även hushållspappret är något vi har slutat med helt. Om vi spiller någonting är det disktrasan som gäller, och till diskhon har vi en sådan där gammal hederlig plastskrapa.
Spiller vi vid enstaka tillfällen något som vi inte vill torka upp med disktrasan (typ på golvet), går det fint att hämta lite toapapper. Ärligt talat trodde jag inte att vi skulle ‘klara oss’ utan hushållspapper tidigare, men det går hur bra som helst!
6. Servetter
En pappersservett används i bästa fall till att torka någon om munnen en gång och slängs sedan. Är inte det lite galet egentligen? Skippa engångsservetterna i papper och välj tygservetter istället! Personligen tycker jag att de är vackrare och känns mer lyxiga, samtidigt som det är bättre för miljön (på lång sikt).
Välj gärna servetter av god kvalité, så kommer du troligen kunna ha dem livet ut ♥ Plånboken och planeten kommer tacka dig!
7. Bakplåtspapper
Jag och min man försöker vara sparsamma även med bakplåtspappret, och smörjer i största möjliga mån plåtarna med olja istället.
För att bakplåtspappret ska klara drygt 200 graders temperatur utan att börja brinna, är det behandlat – och tyvärr inte med de mest hälsosamma ämnena… Om det känns svårt att helt släppa taget om bakplåtspappret, är ett tips att välja miljömärkt papper (för att undvika de värsta kemikalierna).
8. Sugrör
Det har blivit dags för alla barns favorit – nämligen sugröret! Personligen kan jag på sätt och vis tänka att det är en tämligen överflödig produkt egentligen… Men samtidigt kan jag förstå att det kan kännas lite festligt med sugrör ibland.
Kanske går det spara dem till speciella tillfällen? Välja bort de i plast, och istället köra på sugrör i papp? Jag har även sett att det finns diskbara varianter i metall, om man är en riktig sugrörsentusiast.
9. Disktrasa & diskborste
Brukar ni tvätta era disktrasor i tvättmaskinen? För mig är det självklart att göra det, och sedan återanvända dem. (Älskar för övrigt mina disktrasor i lin, de är av grym kvalitet!) Kom dock på att bara för att det är självklart för mig att tvätta och återanvända disktrasorna, så behöver det ju inte vara det för någon annan. Men det går alltså fint!
Sedan några år tillbaka kör vi uteslutande på diskborstar i trä, med utbytbart huvud. Praktiskt, vackert och miljövänligt på samma gång!
Där hade vi samtliga 9 engångsartiklar! Framöver tänkte jag bland annat skriva ett liknande inlägg för badrummet, samt berätta lite om begreppet ‘zero waste’.
Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.