loading



Självporträtt. Foto: Sandra Junhammar
Självporträtt. Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: Så får du mer tid och bättre balans i vardagen

Sandra Junhammar

Om dygnet hade 26 timmar då skulle vi hinna med fler saker och hinna vila däremellan. Många önskar mer tid, men vi kan få mer tid i vardagen genom att tänka efter och välja. Följ Sandra Junhammars tips för att välja bättre och få mer balans i det som är livet.

Hur får man egentligen tiden att räcka till? Det är en fråga som många kämpar med idag. För trots att medelsvensken har fått det allt bättre ställt och lever i materiellt överflöd, är det en sak vi alla tycks lida brist på – tid. Det är ganska sorgligt egentligen, eftersom tid är det enda vi har. En kort stund här på jorden.

Alla de där minuterna som blir till timmar, dagar och år – det är ju de som är själva livet. Men det kan vara lite svårt att ta in, i vardagen. Då är siktet inställt på överlevnad och att klara av de där långa ‘att göra’-listorna. Kraven är höga, liksom tempot. Det är inte helt lätt att vara människa i början av 2000-talet…

Tänk dig ett bord med fyra ben. Om man sågar av ett ben, står bordet troligen kvar. Om man däremot sågar av två ben, kommer det förmodligen att välta. Detsamma gäller oss människor.

Men måste det vara så? I detta inlägg tänkte jag dela med mig av ett gäng tips som kan frigöra tid, både i vardagen och på lite längre sikt.

Allra först tänkte jag bara berätta lite kort om Mårten Nyléns teori balansbordet. Det kan vara ett värdefullt verktyg att ha med sig när man ser över sin vardag och hur man spenderar sin tid.

Balansbordet – livets fyra stolsben

Tänk dig ett bord med fyra ben. Om man sågar av ett ben, står bordet troligen kvar. Om man däremot sågar av två ben, kommer det förmodligen att välta. Detsamma gäller oss människor, men vi har fyra faktorer istället för fyra ben, som hjälper oss att hålla balansen. Dessa faktorer utgörs av vanor, nämligen:

– motionsvanor

– kostvanor

– vila (sömn och återhämtning; fysisk såväl som mental)

– mental balans (inkluderar även negativ stress)

När vi känner oss i obalans, rekommenderar Mårten att lokalisera den svagaste länken. Det vill säga, att man funderar över vilken utav de fyra ovanstående faktorerna som fungerar sämst just nu. Det området börjar man med att åtgärda. För precis som i en läckande båt, är det klokt att försöka täta det största hålet först.

Foto: Sandra Junhammar

Ofta är det så, att när ett stolsben är av eller fallerar, då har de andra faktorerna en tendens att fallera de också. Om vi t ex är stressade, finns det en risk att träningen blir bortprioriterad samtidigt som vi äter och sover dåligt. Då blir hela bordet instabilt, vilket ju inte är så bra. Ett alternativ kan då vara att stärka upp de övriga tre benen, när vi vet med oss att det fjärde benet är utsatt.

Hur spenderar vi egentligen vår tid?

I samband med att vi ser över våra vanor och kanske även försöker välja lite annorlunda, kan det vara en god idé att ha med sig balansbordet lite sådär i bakhuvudet.

Sover vi tillräckligt? Får kropp och själ tillräckligt med återhämtning? Och hur är det med träningen? Det kan vara tufft att titta på dessa frågor, just eftersom många upplever att tiden inte riktigt räcker till. Innan jag skriver mer vill jag vara tydlig med, att jag är medveten om att människor har olika förutsättningar och värderingar. Jag är som vanligt inte ute efter att säga att något är rätt eller fel.

Har vi fem saker vi vill göra men bara tid/möjlighet att genomföra två, då gäller det inte bara att prioritera, utan också att välja rätt.

Generellt tror jag att de flesta lägger mest tid på någon form av arbete eller studier, följt av sömn och diverse ’arbete’ i hemmet (tvätt, matlagning, städning – ja allt det där som krävs för att vardagen ska fungera). Sedan har vi ju eventuell pendling… Dessutom är vi många som spenderar en stor del av vår tid framför olika skärmar (tv, dator, mobil). Har vi tur finns det även lite tid kvar för någon form av träning och/eller fritidsaktivitet. Men vila, återhämtning och allt annat som vi mår bra av? Nja, det finns det inte speciellt mycket utrymme för – det får man väl ta på semestern?

Foto: Sandra Junhammar

Ibland hör jag människor säga något i stil med ‘Jag gillar verkligen mitt jobb och trivs med att jobba heltid’. Då brukar jag tänka: ”toppen, vad härligt att de trivs och att det funkar för dem!” Men ofta säger dessa personer i nästa mening: ‘Fast, jag skulle önska att jag hade mer tid hemma… Helgen hade gärna fått vara tre eller fyra dagar lång’. Då blir jag lite fundersam. Alltså, det är ju ganska svårt att jobba heltid men samtidigt ha helger som är tre-fyra dagar långa… Det är som att äta kakan, men samtidigt vilja ha den kvar, om ni förstår hur jag menar?

Anledningen till att jag lyfter detta, är att jag tror att det finns en insikt som är lika enkel som viktig, nämligen: När vi väljer en sak, väljer vi samtidigt bort något annat. Det här gäller stort som smått. Kanske är det inte möjligt att få/göra/hinna allt. Har vi fem saker vi vill göra men bara tid/möjlighet att genomföra två, då gäller det inte bara att prioritera, utan också att välja rätt.

Hur spenderar jag min tid?

Ett par saker som jag vill göra mindre av är att snooza och skrolla igenom olika flöden/sociala medier. Jag skulle vilja spendera mer tid på att läsa böcker och göra kreativa saker, främst skapa med händerna.

För att uppnå detta behöver jag planera min tid bättre och se till att jag prioriterar rätt. Som det ser ut nu har jag lite för få rutiner, jag skulle vilja strukturera upp tillvaron en aning och skapa bra vanor. Men det är en (tämligen svårfunnen) balans där, mellan rutiner och frihet. Rent konkret har jag framförallt två saker jag kommer fokusera på:

1. Att låta de första timmarna varje morgon vara helt fria från sociala medier och skärmar (mobil, dator). Hur vi startar morgonen sätter verkligen tonen för resten av dagen. Jag vill börja lugnt och fint, medvetet och närvarande.

2. Planera mina dagar och veckor, men vara noga med att lägga till marginal (det händer alltid oförutsedda saker) samt att inte planera upp all tid – eller snarare, planera in verkligt fri tid.

Foto: Sandra Junhammar

Men nu till tipsen!

5 tips som kan frigöra tid i vardagen:

1. Meal prep: innebär att man förbereder och lagar mer mat på en gång. Det går nämligen snabbare att göra fler portioner vid ett tillfälle (som man sedan förvarar i kylen/frysen och kan ta av successivt) jämfört med att plocka fram alla ingredienser och utrustning vid flera tillfällen. Detta funkar exempelvis på sallad, morotsstavar (förvaras i en glasburk med vatten i kylen) samt lunch-/middagslådor.

2. Stäng av notiserna: hur många gånger plingar det egentligen i våra mobiler under en dag? Jag är övertygad om att detta gör oss splittrade och stressade, samtidigt som det stjäl mycket tid. Genom att stänga av aviseringen för sociala medier, mejlen osv. slipper vi bli avbrutna under dagen. För de allra flesta räcker det troligen att kolla av dem någon/ett par gånger om dagen.

3. Selektiv skärmtid: hur mycket tid lägger vi dagligen framför olika typer av skärmar? På att scrolla igenom olika flöden på telefonen/datorn eller slötitta på tv:n? Här är det ofta möjligt att skaka loss en hel del tid. Man behöver såklart inte utesluta det helt, men ett tips är att försöka bli lite mer selektiv med vad man tittar på. Kanske finns det något du hellre vill göra?

4. Hoppa snoozandet: att snooza 15 minuter varje dag motsvarar nästan 2 timmar på en vecka… Genom att gå och lägga sig i tid, blir det enklare att komma upp på morgonen. Kanske kan dessa 15 minuters snoozande ersättas med en härlig morgonvana? Varför inte yoga eller läsa lite istället?

5. Skippa shoppingen: hur mycket tid spenderar du i fysiska affärer, i webbutiker och på olika jämförelse-, köp- och säljsajter? Minimera nöjes-shoppingen och spara såväl tid, som pengar och miljön. (Jag syftar alltså inte på väl genomtänkta och behovsbaserade inköp, utan snarare shopping som någon form av tidsfördriv och nöje)

3 tips som kan frigöra tid på längre sikt:

– Rensa bland prylarna: färre saker innebär att vi inte behöver lägga lika mycket tid på att plocka iordning, underhålla och leta efter grejerna. Dessutom blir det enklare att städa!

– Bo på mindre yta: mindre bostadsyta innebär oftast mindre underhåll, lägre kostnader och enklare städning – vilket är synonymt med mer ledig tid.

– Spendera mindre, spara mer: ju mindre pengar man spenderar, ju mindre inkomst klarar man sig på (och ju mindre behöver man således arbeta). Sparade pengar kan utgöra en säkerhet samt omvandlas till ledig tid, detta eftersom pengar är tid.

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Självporträtt. Foto: Sandra Junhammar
Självporträtt. Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: Så får du mer tid och bättre balans i vardagen

Sandra Junhammar

Om dygnet hade 26 timmar då skulle vi hinna med fler saker och hinna vila däremellan. Många önskar mer tid, men vi kan få mer tid i vardagen genom att tänka efter och välja. Följ Sandra Junhammars tips för att välja bättre och få mer balans i det som är livet.

Hur får man egentligen tiden att räcka till? Det är en fråga som många kämpar med idag. För trots att medelsvensken har fått det allt bättre ställt och lever i materiellt överflöd, är det en sak vi alla tycks lida brist på – tid. Det är ganska sorgligt egentligen, eftersom tid är det enda vi har. En kort stund här på jorden.

Alla de där minuterna som blir till timmar, dagar och år – det är ju de som är själva livet. Men det kan vara lite svårt att ta in, i vardagen. Då är siktet inställt på överlevnad och att klara av de där långa ‘att göra’-listorna. Kraven är höga, liksom tempot. Det är inte helt lätt att vara människa i början av 2000-talet…

Tänk dig ett bord med fyra ben. Om man sågar av ett ben, står bordet troligen kvar. Om man däremot sågar av två ben, kommer det förmodligen att välta. Detsamma gäller oss människor.

Men måste det vara så? I detta inlägg tänkte jag dela med mig av ett gäng tips som kan frigöra tid, både i vardagen och på lite längre sikt.

Allra först tänkte jag bara berätta lite kort om Mårten Nyléns teori balansbordet. Det kan vara ett värdefullt verktyg att ha med sig när man ser över sin vardag och hur man spenderar sin tid.

Balansbordet – livets fyra stolsben

Tänk dig ett bord med fyra ben. Om man sågar av ett ben, står bordet troligen kvar. Om man däremot sågar av två ben, kommer det förmodligen att välta. Detsamma gäller oss människor, men vi har fyra faktorer istället för fyra ben, som hjälper oss att hålla balansen. Dessa faktorer utgörs av vanor, nämligen:

– motionsvanor

– kostvanor

– vila (sömn och återhämtning; fysisk såväl som mental)

– mental balans (inkluderar även negativ stress)

När vi känner oss i obalans, rekommenderar Mårten att lokalisera den svagaste länken. Det vill säga, att man funderar över vilken utav de fyra ovanstående faktorerna som fungerar sämst just nu. Det området börjar man med att åtgärda. För precis som i en läckande båt, är det klokt att försöka täta det största hålet först.

Foto: Sandra Junhammar

Ofta är det så, att när ett stolsben är av eller fallerar, då har de andra faktorerna en tendens att fallera de också. Om vi t ex är stressade, finns det en risk att träningen blir bortprioriterad samtidigt som vi äter och sover dåligt. Då blir hela bordet instabilt, vilket ju inte är så bra. Ett alternativ kan då vara att stärka upp de övriga tre benen, när vi vet med oss att det fjärde benet är utsatt.

Hur spenderar vi egentligen vår tid?

I samband med att vi ser över våra vanor och kanske även försöker välja lite annorlunda, kan det vara en god idé att ha med sig balansbordet lite sådär i bakhuvudet.

Sover vi tillräckligt? Får kropp och själ tillräckligt med återhämtning? Och hur är det med träningen? Det kan vara tufft att titta på dessa frågor, just eftersom många upplever att tiden inte riktigt räcker till. Innan jag skriver mer vill jag vara tydlig med, att jag är medveten om att människor har olika förutsättningar och värderingar. Jag är som vanligt inte ute efter att säga att något är rätt eller fel.

Har vi fem saker vi vill göra men bara tid/möjlighet att genomföra två, då gäller det inte bara att prioritera, utan också att välja rätt.

Generellt tror jag att de flesta lägger mest tid på någon form av arbete eller studier, följt av sömn och diverse ’arbete’ i hemmet (tvätt, matlagning, städning – ja allt det där som krävs för att vardagen ska fungera). Sedan har vi ju eventuell pendling… Dessutom är vi många som spenderar en stor del av vår tid framför olika skärmar (tv, dator, mobil). Har vi tur finns det även lite tid kvar för någon form av träning och/eller fritidsaktivitet. Men vila, återhämtning och allt annat som vi mår bra av? Nja, det finns det inte speciellt mycket utrymme för – det får man väl ta på semestern?

Foto: Sandra Junhammar

Ibland hör jag människor säga något i stil med ‘Jag gillar verkligen mitt jobb och trivs med att jobba heltid’. Då brukar jag tänka: ”toppen, vad härligt att de trivs och att det funkar för dem!” Men ofta säger dessa personer i nästa mening: ‘Fast, jag skulle önska att jag hade mer tid hemma… Helgen hade gärna fått vara tre eller fyra dagar lång’. Då blir jag lite fundersam. Alltså, det är ju ganska svårt att jobba heltid men samtidigt ha helger som är tre-fyra dagar långa… Det är som att äta kakan, men samtidigt vilja ha den kvar, om ni förstår hur jag menar?

Anledningen till att jag lyfter detta, är att jag tror att det finns en insikt som är lika enkel som viktig, nämligen: När vi väljer en sak, väljer vi samtidigt bort något annat. Det här gäller stort som smått. Kanske är det inte möjligt att få/göra/hinna allt. Har vi fem saker vi vill göra men bara tid/möjlighet att genomföra två, då gäller det inte bara att prioritera, utan också att välja rätt.

Hur spenderar jag min tid?

Ett par saker som jag vill göra mindre av är att snooza och skrolla igenom olika flöden/sociala medier. Jag skulle vilja spendera mer tid på att läsa böcker och göra kreativa saker, främst skapa med händerna.

För att uppnå detta behöver jag planera min tid bättre och se till att jag prioriterar rätt. Som det ser ut nu har jag lite för få rutiner, jag skulle vilja strukturera upp tillvaron en aning och skapa bra vanor. Men det är en (tämligen svårfunnen) balans där, mellan rutiner och frihet. Rent konkret har jag framförallt två saker jag kommer fokusera på:

1. Att låta de första timmarna varje morgon vara helt fria från sociala medier och skärmar (mobil, dator). Hur vi startar morgonen sätter verkligen tonen för resten av dagen. Jag vill börja lugnt och fint, medvetet och närvarande.

2. Planera mina dagar och veckor, men vara noga med att lägga till marginal (det händer alltid oförutsedda saker) samt att inte planera upp all tid – eller snarare, planera in verkligt fri tid.

Foto: Sandra Junhammar

Men nu till tipsen!

5 tips som kan frigöra tid i vardagen:

1. Meal prep: innebär att man förbereder och lagar mer mat på en gång. Det går nämligen snabbare att göra fler portioner vid ett tillfälle (som man sedan förvarar i kylen/frysen och kan ta av successivt) jämfört med att plocka fram alla ingredienser och utrustning vid flera tillfällen. Detta funkar exempelvis på sallad, morotsstavar (förvaras i en glasburk med vatten i kylen) samt lunch-/middagslådor.

2. Stäng av notiserna: hur många gånger plingar det egentligen i våra mobiler under en dag? Jag är övertygad om att detta gör oss splittrade och stressade, samtidigt som det stjäl mycket tid. Genom att stänga av aviseringen för sociala medier, mejlen osv. slipper vi bli avbrutna under dagen. För de allra flesta räcker det troligen att kolla av dem någon/ett par gånger om dagen.

3. Selektiv skärmtid: hur mycket tid lägger vi dagligen framför olika typer av skärmar? På att scrolla igenom olika flöden på telefonen/datorn eller slötitta på tv:n? Här är det ofta möjligt att skaka loss en hel del tid. Man behöver såklart inte utesluta det helt, men ett tips är att försöka bli lite mer selektiv med vad man tittar på. Kanske finns det något du hellre vill göra?

4. Hoppa snoozandet: att snooza 15 minuter varje dag motsvarar nästan 2 timmar på en vecka… Genom att gå och lägga sig i tid, blir det enklare att komma upp på morgonen. Kanske kan dessa 15 minuters snoozande ersättas med en härlig morgonvana? Varför inte yoga eller läsa lite istället?

5. Skippa shoppingen: hur mycket tid spenderar du i fysiska affärer, i webbutiker och på olika jämförelse-, köp- och säljsajter? Minimera nöjes-shoppingen och spara såväl tid, som pengar och miljön. (Jag syftar alltså inte på väl genomtänkta och behovsbaserade inköp, utan snarare shopping som någon form av tidsfördriv och nöje)

3 tips som kan frigöra tid på längre sikt:

– Rensa bland prylarna: färre saker innebär att vi inte behöver lägga lika mycket tid på att plocka iordning, underhålla och leta efter grejerna. Dessutom blir det enklare att städa!

– Bo på mindre yta: mindre bostadsyta innebär oftast mindre underhåll, lägre kostnader och enklare städning – vilket är synonymt med mer ledig tid.

– Spendera mindre, spara mer: ju mindre pengar man spenderar, ju mindre inkomst klarar man sig på (och ju mindre behöver man således arbeta). Sparade pengar kan utgöra en säkerhet samt omvandlas till ledig tid, detta eftersom pengar är tid.

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024