Kalle Moraeus är uppvuxen med toner, klanger och rytmer. När andra barn lekte med nallar, släpade han runt på sin lilla mandolin. Här berättar han om sitt liv och sina tankar om musiken och samhället.
Mitt i svenska folkmusikens geografiska hjärta, Dalarna, bor musikern, spelmannen, tonsättaren och programledaren Kalle Moraeus. I år är det 60 år sedan han föddes i Orsa, och musiken och kulturen har följt honom genom livet.
– Jag hörde en gång en bra beskrivning på vad kultur är, att den är kittet som fogar samman hela den mosaik av uttryck och människor som finns i samhället. Kultur finns precis överallt, i norr, söder, öster och väster. Där man har begränsat eller förbjudit kultur rasar samhället samman till slut. Det går inte att upprätthålla ett samhälle utan kultur. Här i Dalarna är kulturen och traditionen stark, och det beror bland annat på att kyrkan och adeln tidigare inte haft så stort inflytande. Vi har inga slott och herrgårdar, utan folket har ägt marken och styrt och ställt. Därför har allmogekulturen levt kvar här till skillnad från vissa andra delar av landet, där kyrkan haft stor makt och bränt fioler på bål och förbjudit spelmän. Får människor bestämma så skapas det ofta en stark kultur. Om det däremot kommer yttre krafter som ska bestämma vad gemene man ska ha för kultur, då går det åt pipan. Det är många länder som har olika folkslag, och det blir konflikter när politiker eller beslutsfattare förbjuder en viss kultur eller kulturyttring.