Munkens kropp är fortfarande välbevarad 80 år efter döden
En odaterad bild visar en troende som dekorerar mumien av den buddhistiske ledaren Dasha-Dorjo Itigelov som känns och ser ut likadant som när han dog 1927 i Ulan-Ude. Foto: HO/AFP/Getty Images


Kroppen efter en rysk buddistledare som dog för 80 år sedan visar fortfarande inga tecken på förruttnelse.

Dashi-Dorzho Itigelov dog 1927. Han lämnade efter sig instruktioner till munkarna om att ta fram kroppen senare. När buddistmunkarna tog fram den 48 år senare, 1955, hittade de till sin överraskning inga tecken på förmultning.

Ytterligare 22 år senare tog de fram kroppen, 1973, för att finna att kroppen var i sitt ursprungliga skick. Munkarna höll upptäckten hemlig av rädsla för att det sovjetiska kommuniststyret kunde förstöra kroppen som en del av sin kampanj för att utplåna religionen.

Munkarna tog fram kroppen igen 2002. Sovjetstyret hade då kollapsat flera år tidigare. Kroppen verkade fortfarande levande. Den här gången offentliggjorde de miraklet och lät vetenskapsmän undersöka den. Kroppen var bevarad som om den hade mumifierats, trots att någon mumifiering inte hade gjorts.

– Prover som är tagna 75 år efter att kroppen har blivit begravd visar att huden, håret och naglarna på den döde mannen inte skiljer sig från det hos en levande man, säger Galina Yershova, professor i historia vid Russian State University for Humanities, enligt Pravda.ru.

Dashi-Dorzho Itigelov, 1927, samma år som han dog.

– Det går att böja lederna och den mjuka vävnaden är elastisk precis som hos en levande människa. Efter att de hade öppnat lådan, där Lamans kropp låg i 75 år, kändes en god doft, säger Yershova.

Enligt det officiella uttalandet från vetenskapsmän och patologer som undersökte kroppen 2002 var kroppen ”i skick som hos någon som dött för 36 timmar sedan”.

– Under mina år i yrket har jag stött på ganska många kroppar som har bevarats, men de hade antingen mumifierats eller utsatts för extrema miljöförhållanden. Men det här är någonting annorlunda, och för mig ofattbart. Det är ett fenomen som kräver noggranna undersökningar, säger Viktor Zvyagin, professor vid det nationella centret för forensisk medicin till Buddhist Channel i en telefonintervju.

Enligt resultaten var kroppens proteinstrukturer inte förstörd; det såg precis likadant ut som hos en levande människa.

Den mirakulösa kroppen har blivit helig för buddhister i den ryska regionen Buryatia, där den nu finns i buddhisttemplet Ivolgin i regionshuvudstaden Ulan-Ude.

Buddhisttemplet Ivolgin i regionshuvudstaden Ulan-Ude. Foto: Vasiliy Tatarinov

Under Stalins tid förtryckte Sovjetunionen allt som hade med religion att göra. Hundratals lamor avrättades och 46 buddhistiska tempel och kloster förstördes. Sedan Sovjetunionen föll har buddhisterna ökat i antal och förstörda tempel har byggts upp igen över hela Ryssland.

Historien om Hambo lama

Hambo Lama Itigelov studerade vid Anninsky Datsan, det buddhistiska universitetet i Buryatia. Itigelov studerade medicin och filosofi (om tomhetens natur). Han sammanställde också ett uppslagsverk om farmakologi.

Itigelov blev Hambo Lama 1911, den buddhistiska trons överhuvud i Ryssland. Under perioden 1913-1917 öppnade han det första buddhisttemplet i St Petersburg. Han publicerade även religiösa traktat och föreläsningar och enade många av religionens grupper.

Hambo Laman bjöds in att fira Romanovfamiljens 300:e årsdag och 19 mars 1917 fick han en utmärkelse av den ryske tsar Nikolai.

Under första världskriget hjälpte Itigelov armén med pengar, kläder och medicin. Han byggde också sjukhus där lamaläkare hjälpte till att bota skadade militärer. För detta belönades han med St Anna-medaljen.

1926 varnade han buddhistmunkarna för den kommande ”röda” terrorn och han rådde dem att fly till Tibet. Själv lämnade han aldrig Ryssland. Hans förutsägelse om den röda terrorn besannades. Kommuniststyret dödade uppskattningsvis 30 miljoner ryssar under de följande årtiondena.

Itigelov berättade 1927 för andra lamor att han förberedde sig för att lämna den här världen. Han började meditera och dog snart därefter.

 

Pappa slår hål i badrumsväggen – kolla vem som tittar ut

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?