Mötesverktyget Zoom skickar data till Kina
Zoom-appens logo visas på en smartphone, den 30mars 2020. Foto: Olivier Douliery/AFP via Getty Images


Sedan många börjat arbeta hemifrån har mötesverktyget Zoom fått en mängd nya användare. Samtidigt har företaget anklagats för säkerhetsbrister. Nyligen förbjöd Taiwan all användning av Zoom på grund av att företaget skickar data via servrar till Kina.

Många arbetar hemifrån och viss skolundervisning sker också på distans, vilket har ökat intresset för digitala mötesverktyg. Tjänsten har ökat från 10 miljoner användare i december 2019 till 200 miljoner användare i mars 2020 världen över, enligt företaget.

Företaget har uppmärksammats för sina säkerhetsbrister och nu stämmer en av deras investerare dem på grund av att problem med säkerhet och integritetshantering kan ha påverkat aktiepriserna, skriver CNBC.

På grund av säkerhetsrisker förbjöd Taiwan den 7 april regeringen att använda Zoom. Detta är första gången en regering har vidtagit en åtgärd mot företaget.

En liknande bild träder nu fram i USA, där experter berättat för Epoch Times att man bör ta Zooms förmodade band till kinesiska kommunistpartiet på allvar.

Citizen Lab har nyligen granskat Zooms kryptering. Genom att göra testsamtal i USA upptäckte de att krypteringsnycklar ”överfördes till servrar i Peking”. Enligt rapporten använder Zoom ”kryptografiska tekniker av icke-industristandard och med identifierbara svagheter”.

”En app med begränsningar i kryptografi som är lätta att upptäcka, har säkerhetsbrister, och servrar i Kina [som] hanterar mötesnycklar, utgör ett klart mål för rimligt välutrustade statliga angripare, inklusive Folkrepubliken Kina”, skriver författaren i rapporten den 3 april.

Enligt rapporten verkar Zoom äga tre företag i Kina, där de ”sysselsätter åtminstone 700 anställda i Kina som arbetar med 'forskning och utveckling'”. Forskarna noterar att det här arrangemanget ”kan göra Zoom mottagligt för påtryckningar från kinesiska myndigheter”.

Zooms grundare Eric Yuan framför Nasdaq, New York. Foto: Kena Betancur/Getty Images

Casey Fleming, ordförande och vd för BlackOps Partners, ett företag inom underrättelseverksamhet och säkerhet, säger att amerikaner borde vara på sin vakt mot all mjukvara och hårdvara tillverkad i Kina.

”Kinesiska kommunistpartiet (KKP) kontrollerar all produktion fullständigt och utnyttjar varje möjlighet till att stjäla intellektuell egendom och innovation på alla möjliga sätt”, säger han till Epoch Times.

”Ekonomiskt spionage är en del av KKP:s stora strategi för Hybrid Competition (krigföring) för att besegra USA, kapitalism, och demokrati för att till slut kontrollera världen.”

”Världen håller på att vakna upp och se hur hänsynslöst och ont det kinesiska kommunistpartiet verkligen är och deras verkliga avsikter. Handlingar och uttalanden av KKP nyligen avslöjar detta. KKP är precis som ett skamligt och dysfunktionellt kriminellt gäng som styr en stat.”

Epoch Times har bett Zoom om ett uttalande, men har inte fått något svar. USA:s Department of Homeland Security meddelar dock att företaget har varit lyhörda för oron kring deras mjukvara, enligt Reuters.

Ökad granskning

Företagets vd Eric Yuan erkände i en bloggpost den 3 april att företaget av ”misstag” hade lagt till servrar för appen i Kina.

”För att skynda på att hjälpa människor runt om i världen under den här pandemin som saknar motstycke, lade vi till extra serverkapacitet och arrangerade det snabbt – med start i Kina, där utbrottet började”, sade Yuan.

”I processen misslyckades vi med att helt implementera vår vanliga praxis med geostaket. Därför är det möjligt att vissa möten kunde koppla till system i Kina, dit de inte borde ha kunnat koppla sig.”

Att Zoom i praktiken gav kinesiska myndigheter tillgång till samtalsdata från amerikanska användare, långt utanför kommunistregimens normala räckvidd, ”slår larm på en helt ny nivå”, säger Attila Tomaschek, expert på dataintegritet hos ProPrivacy, till Epoch Times.

Zoombombing

I New York har lärare förbjudits att använda verktyget på grund av dessa problem. Lärare har fått rådet att byta till Microsoft Teams ”så fort som möjligt”, då det erbjuder liknande tjänster, samtidigt som det ”även ger nödvändigt integritetsskydd för vår personal och våra elever”, enligt ett memo till New Yorks rektorer publicerat på Chalkbeat.

Ett problem har varit så kallad ”zoom-bombing”, där konferenser har blivit störda av pornografiska eller hatfyllda bilder och ett hotfullt språk. Zooms vd Eric Yuan har bett om ursäkt för detta och företaget har gjort uppdateringar för att förhindra att obehöriga får tillträde till mötesrum.

Experter säger att även den Kina-ägda appen TikTok för videodelning, har fått liknande kritik och ska nu granskas med tanke på den nationella säkerheten.

Även Google har förbjudit användningen av Zoom, på de anställdas jobbdatorer, med anledning av säkerhetsrisker.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.