Mötesverktyg censurerade kinesiska aktivister
Mötesverktyget Zoom censurerade en människorättsorganisation när man sände en videokonferens om årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg 1989. Foto: Olivier Douliery/AFP via Getty Images


Mötesverktyget Zoom stängde tillfälligt ner ett konto för en människorättsgrupp som hade arrangerat ett onlinemöte om årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Det var den 31 maj som Humanitarian China hade en videokonferens med över 250 personer runt om i världen. Mötet sågs samtidigt av över 4 000 människor på sociala medier, varav många från Kina.

Kontot stängdes sedan av den 7 juni. Människorättsgruppen Humanitarian China säger i ett meddelande att det inte gick att logga in samtidigt som man påpekar att Zoom inte har gett någon förklaring till varför kontot stängdes av. På onsdagen blev kontot aktiverat igen.

Regimen i Kina blockerar och censurerar automatiskt innehåll som handlar om massakern på Himmelska fridens torg.

”Det verkar som att ZOOM troligtvis agerade efter påtryckningar från KKP [det kinesiska kommunistpartiet] för att stänga ned vårt konto. Om det är så är ZOOM medskyldiga till att radera minnena av massakern på Himmelska fridens torg i samarbete med en auktoritär regering”, skriver Humanitarian China.

Det USA-baserade bolaget äger tre företag i Kina som arbetar med forskning och utveckling. I april granskade Citizen Lab Zooms kryptering. Efter att man hade gjort testsamtal i USA upptäckte man att krypteringsnycklar ”överfördes till servrar i Peking”.

Samma månad förbjöd Taiwan företrädare i regeringen att använda Zoom på grund av oro för säkerheten. Det är första gången som en regering har vidtagit en sådan åtgärd mot bolaget.

PEN America fördömer Zooms beslut att stänga ned människorättsgruppens konto och menar att företaget ”inte kan agera som den kinesiska regeringens långa arm”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.