Ledare för Mexiko och Spanien manar till förhandlingar mellan Maduro-sidan och Guaidó-sidan i Venezuela. Samtidigt växer oron och spekulationerna: Var är guldet?
Mexiko och Spanien är båda viktiga stormakter vad gäller Latinamerika, och inom EU har det spekulerats i att Madrid hållit igen på kritiken mot Nicolás Maduros regim i Venezuela just för att i ett senare skede kunna ses som en opartisk medlare.
– Vi stödjer dialog, för att uppnå enighet utan våld. På den punkten tror jag vi är överens, sade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador enligt nyhetsbyråer när han på onsdagen träffade Spaniens besökande premiärminister Pedro Sánchez.
Dock sände de lite olika signaler kring utgångspunkten för samtal om makten i det kaotiska Venezuela – Sánchez talade om fria val som en förutsättning, medan López Obrador poängterade att inga förhandsvillkor ska förekomma.
Möte i Montevideo
Ungefär samtidigt meddelade presidentkansliet i Uruguay att landet, i samarbete med Mexiko och på uppmaning av FN-chefen António Guterres, arrangerar en internationell konferens om läget i Venezuela. Alla parter med "en neutral position" är välkomna till mötet i Montevideo om en vecka, den 7 februari, heter det.
Både López Obrador och hans uruguayanske kollega Tabaré Vázquez har dock en avsevärt mjukare linje mot Maduro-regimen än de flesta av västvärldens stormakter, vilket drar ner förväntningarna på att exempelvis USA eller Sydamerikas bjässe Brasilien skulle vilja delta.
USA har, liksom flera stora EU-länder, erkänt oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas rättmätige president. Nicolás Maduro inledde nyligen en ny mandatperiod på presidentposten, men valet förra året är internationellt utdömt som djupt orättvist.
Fram till häromdagen har dock oljehandeln Venezuela–USA fortgått obehindrat. Men nu har USA infört hårda sanktioner mot Venezuelas statliga oljejätte PDVSA, vilket gör att regimens intäkter är akut hotade.
Som en följd har Venezuela beordrat anställda på PDVSA:s dotterbolag i USA, Citgo, att återvända till hemlandet till slutet av februari, enligt källor till Reuters.
Tomt plan
Därför tilltar larmen om att kretsen kring Maduro försöker smussla undan guldreserver och andra tillgångar. De senaste spekulationerna fokuseras kring två stora ryska flygplan som under mystiska omständigheter har landat i Venezuela.
Det ena var en Boeing 777 som landade i måndags, tom så när som på besättningen. På onsdagen lyfte det igen, enligt nyhetsbyrån Reuters källor även denna gång tomt. En del venezuelanska oppositionspolitiker hävdar dock att syftet med flighten skulle vara att smuggla ut guldreserver.
På onsdagen anlände i stället ett ryskt fraktplan av typen Boeing 757 och parkerades på storflygplatsen Maiquetía.
Varken ryska eller venezuelanska företrädare har velat kommentera vad planen gör i Caracas.
(Henrik Samuelsson/TT)