Morrison erkänner misstag i brandberedskapen
Australiens premiärminister Scott Morrison besöker branddrabbade Sarsfield i Victoria den 3 januari. Foto: James Ross/AP/TT


Australiens premiärminister Scott Morrison har fått hård kritik för sin hantering av den pågående brandkatastrofen i landet. I en längre tv-intervju erkänner han nu att han har gjort misstag.

— Premiärministrar är också människor av kött och blod, säger Morrison.

Samtidigt kommer beskedet att ytterligare en brandman omkommit.

Hjälpinsatsen för de nödställda efter bränderna i Australien har varit sen, långt ifrån tillräcklig och dåligt koordinerad mellan de olika delstaterna.

Kritiken mot regeringen har varit massiv den senaste tiden och det har inte hjälpt att företrädare för Morrisons Liberala partiet förnekat sambandet mellan klimatförändringarna och bränderna.

I en intervju med tv-bolaget ABC på söndagen lovade Morrison att tillsätta en stor utredning om brandinsatsen. Där kommer bland annat frågan om samarbete mellan delstaterna tas upp. I dagsläget ligger mycket makt hos delstaterna, som inte har den övergripande blick den federala regeringen har – eller borde ha.

— Det finns naturligtvis ett stort behov av en genomgripande nationell utredning, säger Morrison, som inte vill gå med på att regeringen inte gjort tillräckligt inför brandsäsongen.

"Ett känsligt område"

Han ber däremot om ursäkt för sin kritiserade semesterresa till Hawaii mitt under krisen, och för att han inte meddelat att han skulle lämna landet. Morrison erkände också att han och regeringen kunde ha agerat annorlunda i vissa situationer när de jättelika bränderna var ett faktum.

— Det finns saker jag kunde ha hanterat på ett mycket bättre sätt. Det här är ett känsligt område och många känslor väcks till liv. Premiärministrar är också människor av kött och blod i hur de agerar, säger Morrison på frågan om hur hans tankar gick när flera drabbade vägrade skaka hand med premiärministern när han åkte till brandområdena.

Bilderna på hur Morrison möttes av protester och vända ryggar har gått i ständiga repriser i australisk tv de senaste veckorna.

Regeringen har även fått stark kritik för sina klimatmål. Australien har lovat att till år 2030 kapa sina utsläpp av fossila bränslen med 26 procent jämfört med 2005 års nivåer. Långt ifrån tillräckligt, enligt kritkerna.

— Vi vill minska utsläppen och göra ett så bra jobb som möjligt och bli bättre och bättre på det. Vi vill göra det med en så balanserad politik som möjligt, säger Morrison, ett av de hittills tydligaste tecknen på att han insett hur opinionen har börjat svänga mot en större miljömedvetenhet.

Brandman dog i Victoria

Kampen mot de aktiva bränderna fick en dyster start på dagen. Från Victoria kommer uppgifter om att ännu en brandman dött, då han fått träd över sig när han och hans förband försökte släcka en brand i East Gippsland.

Sammanlagt har nu 28 personer dött i samband med bränderna i Australien sedan september i fjol.

I övrigt blev söndagen precis som lördagen en jämförelsevis lugn dag på brandfronten. Räddningstjänsterna i Victoria och New South Wales hade fotsatt drygt 3 000 brandmän ute i fält för att kontrollera bränderna, men risknivåerna över i stort sett hela sydöstra Australien skrevs ner.

123 bränder brann på eftermiddagen i New South Wales, 21 i Victoria.

Men räddningstjänstchefen i Victoria, Andrew Crisp, varnar för att faran är långt ifrån över.

— Det här kommer att hålla på till åtminstone slutet av mars, säger han enligt SBS.

Totalt har drygt 10,5 miljoner hektar brandhärjats i Australien under den pågående brandsäsongen.