Misstänkt människosmuggling: Använde känd asylaktivists pass
Fatemeh Khavaris uppehållstillståndskort. Foto: Polismyndigheten


En afghansk kvinna försökte i januari flyga från Istanbul till Barcelona genom att använda pass och uppehållstillståndskort tillhörande den kända asylaktivisten Fatemeh Khavari. Det avslöjar tidskriften Kvartal.

Enligt tidskriften kommer det regelbundet rapporter från konsulat och ambassader om utländska medborgare som försöker ta sig in i Europa genom att använda svenska resehandlingar.  

Eftertraktade pass

Gränspolischefen, Patrik Engström, säger till Kvartal att svenska pass är ”bland de mest eftertraktade passen för missbruk i hela Europa”. Han hävdar samtidigt att det varje år skickas tusentals pass till ambassader som på något sätt har missbrukats.

Det var i januari i år som en afghansk kvinna försökte ta sig via Istanbul till Barcelona med flyg. Hon hade använt resehandlingar i form av pass och uppehållstillståndskort som tillhörde Fatemeh Khavari, en känd asylaktivist som bland annat är talesperson för organisationen Ung i Sverige.
Khavari säger till tidskriften att hon blev bestulen på sina resehandlingar när hon besökte sitt tidigare hemland Iran.

Hon säger att hon då hörde av sig till polisen i Sverige som i stället hänvisade till myndigheter i Iran.

Hon uppger att hon anmälde stölden till iranska polisen. Enligt henne fick hon tillbaka passet och uppehållstillståndskortet efter åtta eller nio dagar.
Enligt Khavari har polisen där sagt att resehandlingarna hamnat hos en människosmugglare som sedan sålt de vidare till den kvinna som blev stoppad i Istanbul. Därefter ska turkiska myndigheter ha skickat handlingarna till myndigheter i Iran som sedan lämnat tillbaka dem till henne.

Khavari kan dock inte förklara hur myndigheterna i Turkiet kunde veta att de svenska resehandlingarna skulle skickas till Iran och att det gick så fort.
Samtidigt var varken passet eller uppehållstillståndskortet spärrat när kvinnan blev stoppad på den turkiska flygplatsen.

Nekar

Khavari uppger att handlingarna inte heller spärrades av de turkiska myndigheterna eftersom hon själv använde dem när hon reste tillbaka till Sverige. Hon säger också att hon inte har fått någon dokumentation av polisen i Iran i samband med polisanmälan.

En källa inom polisen som har insyn i dessa frågor säger till Kvartal att myndigheter i Turkiet med nästan hundra procents säkerhet inte skulle ha skickat tillbaka handlingarna till Iran utan att först göra en grundlig undersökning något som skulle ta mycket längre än åtta eller nio dagar.

Enligt poliskällan är det förmodligen mer troligt att Khavari har lånat ut eller sålt sina handlingar till den afghanska kvinnan som sedan använt dem för att resa till Turkiet. Sedan har turkiska myndigheter skickat tillbaka henne till Iran utan att beslagta resehandlingarna. Detta för att hon inte ska bli kvar i Turkiet. Därefter har kvinnan lämnat tillbaka handlingarna till Khavari.

Källan säger också att de turkiska myndigheterna aldrig skulle ha beslagtagit handlingarna utan att också spärra dem.

Fatemeh Khavari nekar dock och säger till tidskriften att hon varken sålt eller lånat ut sina resehandlingar.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.