Minst 29 personer har omkommit efter en kraftig jordbävning i Haiti. Enligt seismologer riskerar dödssiffran efter skalv av denna magnitud att bli stor.
– Södra delarna av landet har drabbats mycket hårt, säger Lennart Eriksson, katastrofansvarig på organisationen Hoppets stjärna.
Skalvet med styrkan 7,2 inträffade på lördagseftermiddagen och klassades med röd varningsflagg av USA:s geologiska myndighet USGS. Dess centrum låg i de södra och sydvästra delarna av landet, på den landspets som sträcker sig ut i Karibiska havet.
– Tyvärr så är det stor risk att många omkommit och att det blir stor förödelse i en så här stor jordbävning, säger Björn Lund, seismolog vid Lunds universitet, till TT.
Omfattningen av skador och dödsfall är ännu svår att överblicka. Premiärminister Ariel Henry har utfärdat nödläge i en månad och är på väg till området för skalvets centrum, där ett katastrofcentrum har upprättats. Henry säger att jordbävningen orsakat "enorma skador", och förödelsen verkar vara värst i områdena Grand'Anse, Nippe och i de södra delarna.
Jerry Chandler, som är ansvarig för en civilskyddsmyndighet i Haiti, kan bekräfta att minst 29 personer har omkommit.
Utanför huvudstaden
Skalvet. som inträffade omkring 16 mil från huvudstaden Port-au-Prince, har uppmätts som ännu kraftigare i styrka än den förödande jordbävningen 2010.
– Den började uppe i bergen, mitt på halvön i ett mindre tätbebyggt område, men sprickzonen sträcker sig flera mil västerut mot staden Les Cayes där 130 000 personer bor. Det finns stor risk för att skakningarna blivit stora där, säger Lund.
Jordbävningen med ett långt efterskalv kändes i stora delar av landet, och bilder från Les Cayes visar hur flera hus rasat samman.
– Huvudstaden Port-au-Prince har klarat sig förhållandevis bra, jämfört med katastrofen vid jordbävningen 2010, säger verksamhetschef Lennart Eriksson från organisationen Hoppets stjärna.
Organisationen driver sju skolor i landet, med sammanlagt 3 500 barn. Två av skolorna befaras ligga i det värst drabbade området.
– Vi fortsätter att försöka få mer information, men vi vet ännu inte alla detaljer, fortsätter Eriksson som har direktkontakt med organisationens medarbetare på plats.
En tsunamivarning utfärdades omedelbart, men den kunde senare dras tillbaka.
Den katastrofala jordbävningen i januari 2010 fick enorma konsekvenser.
– Det som visade sig så tydligt för elva år sedan var att Haiti inte haft möjlighet, eller vilja, att satsa på att bygga jordbävningssäkert. Där med blir katastrofen så mycket större, säger Björn Lund.
Amerikansk hjälp
Dödstalet vid och efter skalvet angavs till cirka 100 000 i internationella beräkningar, medan regeringen uppskattade att mellan 220 000 och 316 000 människor fått sätta livet till. Skalvet hade en styrka på 7,0 och inträffade drygt två mil från Port-au-Prince.
– Om en så här stor jordbävning sker under ens hus kanske man inte klarar sig oavsett, men byggnader en bit bort skulle klara sig om viljan att bygga bättre fanns. 2010 rasade till och med presidentpalatset, inte ens där hade man funderat på jordbävningsrisken när man byggde, säger Lund.
Den politiska situationen i Haiti, på ön Hispaniola, är dessutom skakig. Den förvärrades när landets president Jovenel Moîse mördades i sitt hem den 7 juli.
USA:s president Joe Biden har lovat omedelbar hjälp till den krisande önationen.
(Grim Berglund/TT)
(Sophie Tanha/TT)
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!