Italienska antropologer kan nu berätta hur en man som amputerade ena armen någon gång runt 500-700-talet löste problemet med den förlorade kroppsdelen.
Det manliga skelettet hittades i norra Italien 1996, och har en stor kniv fäst vid armstumpen. Enligt forskarna hade mannen med hjälp av tänderna lyckats fästa kniven på resterna av högerarmen med ett lock, ett läderband och ett spänne.
Skelettet, som kallas T US 380, låg i en av de 164 gravar som grävdes ut ur en langobard-nekropol utanför Verona på 1980- och 90-talet.
Frakturens vinkel och läge på underarmen tyder på att armen skars av med ett enda snitt, vilket kan ha skett i exempelvis en strid. Männen i den här delen av landet var ofta ute i krig.
En annan möjlighet är att mannen brutit sin arm och fått den amputerad i ett försök att rädda den kvarvarande delen av armen från vävnadsdöd.
Ibland högg langobarderna armen av brottslingar, vilket också kan vara en förklaring, skriver Abc.
Enligt forskarna hade armen läkt mycket bra, och mannen hade levt vidare till hög ålder. Med tanke på hygienförhållandena på den tiden är det ett ovanligt fynd.
”Inte bara anpassade han sig väldigt bra till sitt tillstånd, han använde sig också av en kulturell anordning, tillsammans med ett stort samhällsstöd,” skriver forskarna.