Mästarmålning upptäckt i Nederländerna: ”Som om den kommer direkt från Jan Steens ateljé”
Detalj av "The Mocking of Samson", Jan Steen (1626–1679) 1670, olja på duk, 65 × 82 cm. Royal Museum of Fine Arts, Antwerpen.


The Mocking of Samson, en målning i kungliga konstmuseet i Antwerpens samling, har tillskrivits den holländska mästaren Jan Steen (1626-1679). Efter omfattande forskning drar specialister från konstmuseet Mauritshuis i Haag slutsatsen att målningen, som länge trotts vara en 1700-talskopia efter konstnären, är skapad av konstnären själv.

Målningen har nyligen restaurerats och är nu en av höjdpunktena i utställningen Jan Steen’s Histories som öppnade i Mauritshuis den 15 februari.

I processen med att välja ut verk till utställningen hade kuratorn Ariane van Suchtelen en stark misstanke om att The Mocking of Samson inte var någon kopia, utan faktiskt hade målats av Jan Steen själv, berättar konstmuseets chef Emelie Gordenker.

Målningen visade sig vara inte bara av mästaren själv, utan även i utmärkt skick.

– Det är som om duken kommer direkt från Jan Steens studio – spännande! säger Gordenker.

När konservatorerna undersökte målningens baksida upptäckte de något ovanligt: den hade aldrig fått någon extra stödduk fastlimmad på baksidan, vilket är sällsynt för en 1600-talsmålning.

Än mer ovanligt är det faktum att duken fortfarande är fäst vid sin ursprungliga spännram, med originalspik. Man hittade ytterligare hål i dukens kanter, på motsvarande ställen där duken var fäst med tråd runt en träram under tiden tavlan målades. Rester av denna tråd finns fortfarande kvar i några av hålen.

När man hade tagit bort de gulnade lagren av fernissa fann man att färgytan var i exceptionellt gott skick. Det är mycket ovanligt att en målning bevaras i ett sådant orört tillstånd i flera hundra år.

"The Mocking of Samson", Jan Steen (1626–1679) 1670, olja på duk, 65 × 82 cm. Royal Museum of Fine Arts, Antwerpen.

I ögonblicket som målningen skildrar har Delila förått den israeliska domaren Simson. Filistéerna har fångat honom och gjort honom blind. Här låter de honom dansa vid en bankett, en offerfest i guden Dagons ära. Barn drar i trådarna för att få mannen att röra sig. En dvärg verkar planera att spetsa Simson. Strax därpå skulle Simson göra så att taket att rasade in, vilket dödade alla som var där, inklusive honom själv. 

Utställningen Jan Steen Historie's pågår 15 februari-13 maj 2018.