Varje december lämnar fjordpingviner Nya Zeeland för en nätt simtur på 6 000 kilometer. Nu har forskare för första gången lyckats följa pingvinernas väg.
Nära en tredjedel av världens alla pingviner bor i Nya Zeeland, främst i de södra delarna av sydön.
Av dem sticker fjordpingvinen med gula huvudfjädrar ut på ett sätt som har förbryllat forskarna. Arten migrerar nämligen söderut under södra halvklotets sommarmånader. Det har förutsatts att de stannar nära kusten, men för att få svar på frågan vart de tar vägen förseddes 20 fåglar med sändare.
Det visade sig att pingvinerna simmade till ett område där varmt vatten norrifrån möter kallt, ungefär halvvägs till Antarktis, och sedan tillbaka. Sammanlagt kunde de förbryllade forskarna mäta sträckor på mellan 5 600 och 6 800 kilometer, vilket tog fjordpingvinerna runt 70 dagar att genomföra.
– Först trodde jag att det var något fel på den data vi fick. Sedan blev jag förbluffad och undrade bara när de ska stanna, säger zoologen Thomas Mattern vid University of Otag i Nya Zeeland.
Varför fjordpingvinen beger sig ut på sin maratonsimning vet forskarna fortfarande inte.Vattnen runt Nya Zeeland är relativt rika på fisk och annan pingvinmat, så hypotesen är att migrationen är en ärvd instinkt från en tidigare art som levde längre söderut.
Resultaten från studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos One.
(TT)