Äldre män tycker att de mår bäst av alla grupper i befolkningen, visar en undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av Apoteket. Yngre män säger att de mår sämst. Men singlarna har det ännu värre.
Tillvaron som pensionerad man verkar vara en riktig fröjd, till skillnad från livet som ung man under det första omtumlande årtiondet efter studenten. Kanske handlar resultatet i undersökningen om perspektiv och syn på välmående, men statistiken talar ändå sitt tydliga språk:
Av männen i åldersgruppen 65-79 kryssade 87 procent i svarsalternativet att de mår bra och 5 procent att de mår dåligt, jämfört med kvinnor i samma åldersgrupp där 82 procent mår bra och 7 procent dåligt.
I den yngsta åldersgruppen 18-29 svarar 71 procent av männen att de mår bra och 17 procent att de mår dåligt, jämfört med kvinnorna där 73 procent svarar att de mår bra och 15 procent att de mår dåligt.
–Äldre män reflekterar nog inte lika mycket över sin hälsa som äldre kvinnor. Samtidigt tror jag att yngre kvinnor är väldigt medvetna om vad de behöver göra för att må bra, till skillnad från yngre män som kanske inte är lika engagerade i sin psykiska hälsa, säger Eva Fernvall, kommunikatör på Apoteket.
Oavsett kön och ålder mår ensamstående sämst av alla grupper i samhället. Och de som har hushållsinkomster på mer än 600 000 kronor om året mår näst bäst.
–En högre inkomst påverkar hälsan, det vet man i många andra studier som är gjorda. Man har en ekonomi som är stabil, man behöver inte oroa sig, och kan kanske lägga mer pengar på goda levnadsvanor, säger Eva Fernvall.
–Hälsoklyftan finns verkligen. Det är ett problem både för den enskilde och för hela samhället att vissa grupper inte har samma hälsostatus och att vården inte alltid når dem.
Något färre svenskar svarar att de mår bra i den aktuella undersökningen (77 procent) jämfört med när samma undersökning gjordes 2011 (83 procent).
(TT)