Fyra av tio samtal till Bris barnkuratorer handlar om psykisk ohälsa. En varningsklocka, enligt organisationen.
- Det är inte värdigt ett land som Sverige att ha en sådan utveckling, säger generalsekreteraren Magnus Jägerskog.
Förra året tog Bris (Barnens rätt i samhället), emot 10 000 samtal om psykisk ohälsa. Vanligast var att barnen är nedstämda. Många beskriver också att de skadar sig själva eller pratar om självmordstankar, depressioner eller ätstörningar. De kan även ha funderingar kring diagnoser.
- Vi kan konstatera att den psykiska ohälsan ökar. En viktig slutsats är att samhället har brustit i det förebyggande arbetet, säger Magnus Jägerskog.
"Slussas runt"
Enligt Bris brister också stödet från samhället för barn som mår dåligt. De får inte hjälp i tid i dag.
- Barnen beskriver hur de slussas runt i vårdinsatser utan att få information och utan att ha blivit delaktiga kring beslut som berör de själva, säger Jägerskog.
En av åtgärderna som Bris kräver är mer resurser till barn- och ungdomspsykiatrin, så att den kan leva upp till vårdgarantin.
- Det här är akut och det måste till förstärkningar. Det måste fungera helt enkelt, säger Jägerskog.
Vill att självmord utreds
Bris ser ett klart samband när det gäller psykisk ohälsa och barnets familj. Gemensamt är att många föräldrar inte klarar av att ge barnen det stöd som de behöver. Barnen kan uppfatta föräldrarna som uppgivna och handfallna, eller att de driver med barnet när det försöker att berätta om sina problem.
- När man pratar om barns mående så är en välfungerande familj en viktig skyddsfaktor. När det finns en omsorgsbrist kan det också vara en riskfaktor, säger han.
Ungefär fem procent av Bris kontakter handlar om självmord. Bris kräver att alla självmord begångna av barn utreds, vilket sällan sker i dag.
- Det är viktigt att dra lärdom för att kunna förebygga så att det inte sker igen, säger Jägerskog.
(TT)