Tjugotre dagar efter det att BB i Sollefteå stängt kom den första bilförlossningen. I går födde Emma Andersson en flicka vid en rastplats nära Sidensjö utanför Örnsköldsvik.
"Värsta jag har varit med om, ett trauma och mirakel på samma gång", skriver hon på Facebook.
Klockan 10.07 på torsdagen föddes barnet på vägen mellan Sollefteå och Örnsköldsvik. I ett öppet inlägg på Facebook beskriver Emma Andersson det hela som en mardröm. "Panikslagen. Otrygg. Tror därför inte att bebisen skrikit eller andas. Vilket hon i verkligheten gjorde", skriver hon.
Ambulansen kom fram tre minuter efter det att flickan kommit till världen. "Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön i minusgrader", skriver Emma Andersson i sitt inlägg.
Starka protester
Hon riktar även udden mot politikerna: "Förtjänar vi inte bättre än såhär? Är detta år 2017?"
Både mamman och flickan mår bra. Familjen hade ett barn sedan tidigare.
Protesterna har varit starka mot att förlossningsavdelningen i Sollefteå stängts. Gravida måste nu i vissa fall resa mer än 20 mil för att föda på sjukhus, och sjukhuset har inför beslutet ockuperats av länsbor.
Som ett svar på oron hos blivande föräldrar startade ABF en kurs i bilförlossning, vilket blev en världsnyhet.
I Sverige saknas statistik över hur många barn som föds oplanerat utanför sjukhus. Men det är inte bara i Sollefteå som blivande mammor har långt till BB, vilket TT rapporterat om tidigare.
Små risker
Att resa uppemot 30 mil för att föda är verkligheten i sex län där avstånden till förlossningsvård är stora - Värmland, Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. De som bor i byarna utanför Arjeplog kan ha 35 mil till Sunderbyns sjukhus.
Farorna är små vid en normal graviditet även om avståndet till förlossningen är stort. Forskningen visar att risken för komplikationer fördubblas om en blivande moder har mer än 3,5 mil att färdas till sjukhuset, men även i de fallen är det inte fler än några enstaka fall per 1 000 förlossningar som drabbas av komplikationer.
(TT)