Mammabloggen: ”Vad kan vi göra av nyponen, mamma?”
Godis som man blir glad av! Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Att göra något av nypon kan bli tidskrävande och efter ett misslyckande hade jag lagt alla nyponidéer på is. Men av smakrika, höstmogna nypon och ett barns intresse kan man få ny inspiration.

Jag minns inte att jag smakade nypon från busken när jag var barn. Nyponen kliade ju, så det var bäst att inte röra dem. Som vuxen har jag lärt mig mer om nypon och har gnagt på många direkt från busken. Till exempel har jag lärt mig att det där som kliar i nyponen inte kliar i munnen eller halsen utan bara på huden. När nyponen är mogna är de söta och fruktköttet är som en kräm och smakar jättegott.

I flera år gick jag och tänkte att jag ville göra egen nyponsoppa, men att rensa tillräckligt många nypon till det skulle ta tid. Så jag tänkte att när barnen blir större kan vi hjälpas åt och då kommer det inte att ta så lång tid. När barnen blev större fick jag hjälp att plocka nypon, men att rensa tar ju så lång tid, så det fick jag göra själv. Vi hade inte plockat så många så det gick an och det blev en liten provsmakning av Hemgjord Nyponsoppa. Jag tyckte inte att den smakade fantastiskt, man är ju så van vid den sockersöta köpta, men Hemgjord var den iallafall. En eller två gånger provade jag detta.

Höstmoget nypon på busken. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Senare läste jag att man kunde torka nyponen för att ha som godis, till te eller i muslin. Jag plockade ett litet gäng nypon om dagen för att det inte skulle kännas som ett så stort jobb på en gång, och så rensade jag och lade på tork. De skrumpnade ihop men var fortfarande lite mjuka. Stolt lade jag dem i en lufttät burk som jag ställde tillsammans med andra skatter i förrådet.

När jag långt senare tittade till dem såg jag att de hade möglat. Så trist. Jag hade inte torkat dem tillräckligt länge. Sedan dess har jag blivit bättre på att torka, men nya nyponprojekt har jag undvikit.

Jag har på senare tid lärt mig att även nyponkärnorna är nyttiga att äta så man behöver faktiskt inte rensa bort dem. Enligt örtterapeuten Alexandra De Paoli innehåller de mycket omega-3 och omega-6-fett. I hälsokostaffärerna säljs det nyponpulver på hela nypon så varför inte göra det lite enklare för sig själv och spara tid? Det är vanligt att man bara halverar dem, torkar dem och sedan mal alltihop till ett nyttigt pulver.

Nytt försök

Härom dagen hade dottern, 12 år, smakat på ett nypon och sade glatt:

– Mamma, nyponen är så goda, vad kan vi göra av dem?

Efter att ha tänkt en liten stund för att komma på något enkelt så föreslog jag nyponremmar. Vi har gjort godisremmar på andra bär och på frukter och det borde gå lika bra att göra av nypon, tänkte jag. Remmarna är goda när de är lite sega och de gör sig utmärkt som godis. De får precis som torkad frukt en koncentrerad smak, och en koncentrerad smak av nypon kunde jag gärna tänka mig.

Jag hittade en liten påse och ropade till dottern att vi skulle plocka nypon. Inte nu, svarade hon. Hon var upptagen med annat. Men senare skulle vi inte ha tid så jag plockade själv. Där var inte så många ändå så jag plockade och passade på att njuta av det fina höstvädret med sina färger och dofter.

Små och lite mindre, men mycket fina och goda nypon. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Ingredienser

Jag funderade på hur jag ville ha remmarna. Egentligen behövs det inget mer än själva bären eller frukten för att det ska bli remmar, men man kan blanda smaker och även söta med honung eller banan. Skulle jag ha kärnorna kvar eller inte? Det kunde ju bli väl knaprigt och inte någon stor nytta med dem om man inte tuggar sönder dem. Hade jag haft en mixer som kunde göra pulver av kärnorna hade det ju varit bra.

Eftersom jag tycker om nyponsmaken som den är och tycker att den är tillräckligt söt så ville jag inte blanda upp smaken. Efter en sökning på recept lockades jag ändå att blanda i lite, lite äpple; som smakförstärkare, tänkte jag. Något recept hade citron i sig, men eftersom vi inte hade det hemma bestämde jag mig för att ha i lite, lite äppelcidervinäger för att skärpa syran lite.

Jag mixade allt med stavmixern och som jag gissade så rådde den inte på kärnorna. Smeten blev rödorange och påminde om ajvar. Vad gäller kärnorna så bestämde jag mig för att prova både med och utan.

Resultatet blev mycket bra! Remmarna har en fin smak av nypon, och båda varianterna – med och utan kärnor – var lyckade. En fin sak med att behålla kärnorna är, förutom tidsbesparingen, att man tuggar lite extra och det ska ju vara bra för matsmältningen. Det knaprar högt när dottern provar.

– Lite som fröknäcke, eller hur? säger jag.

Hon nickar. Kanhända torkade jag dem lite väl länge i min iver att slippa få se mögligt nypongodis den här gången. Men lyckat iallafall! Dessutom kommer det direkt från vår natur. Och färgen! Hur glad blir man inte bara av den?

Nyponremmar

Det här behövs

2 dl nypon, alla sorter går bra

½ litet äpple

½ tsk äppelcidervinäger eller saft från en citron

Gör så här

Mixa allt med en mixerstav, eller om det finns en höghastighetsmixer så är ju det toppen. Skillnaden är knapriga nyponkärnor i remmarna.

Det går att separera bort kärnorna med en sil, men på det sättet förlorar man en del av smeten och så behöver man vara rätt ihärdig. Behåll annars nyponkärnorna och få extra nyttiga remmar.

Bred ut smeten i ett jämnt lager, några millimeter tjockt, på ett bakplåtspapper. Låt stå i ugnen på mindre än 50 grader under natten, eller 5-8 timmar, och med luckan på glänt (stick en träslev emellan). Torktiden beror på hur tjockt man har brett. Det är klart när det inte klibbar när man känner på det. Blir det för torrt kan man spreja vatten på och eventuellt sätta in det i ugnen en stund till.

Nyponremmar med och utan kärnor. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.