Alexandra De Paoli: Torka nyttiga nypon till te och kosttillskott
Nyponen är bland det nyttigaste du kan skörda i höst. Torka med kärnor för att mala till pulver eller kärna ur och torka halvor till te. Foton: Eva Sagerfors/Epoch Times


Färska nypon innehåller 20 till nästan 40 gånger mer c-vitamin än apelsin. Även torkade innehåller de flera gånger mer. Passa på att plocka och torka till te, egen nyponsoppa eller gör eget kosttillskott. Örtexperten Alexandra De Paoli ger här sina bästa tips.

Nypon är en av våra mest näringsrika frukter. Färska innehåller de 1 100-2 000 mg c-vitamin/100 g frukt. Jämför det med apelsinens 54 mg/100 g frukt. En del av c-vitaminet försvinner vid torkningen, men 270 mg/100 g är fortfarande flera gånger mer än i apelsinen.

Men det finns många olika sorters nypon, så vilka ska man välja?

– Alla nypon går att äta. Jag plockar dem när de har blivit vackert röda, men innan frosten tar dem, för då blir de mjuka och lite svårhanterliga, säger Alexandra i YLEs artikel.

Men det går utmärkt att plocka dem hela vintern, säger hon, och vill man torka nyponen med kärnorna kvar spelar det ingen roll när man tar dem.

Näringsbomb

C-vitaminet stödjer järnupptaget i kroppen och bidrar till hälsosam hud, tänder och ben. Det stärker immunförsvaret och hjälper till att motverka infektioner. Det är väldigt ovanligt med brist på c-vitamin, men det kännetecknas av ökad mottaglighet för infektioner, trötthet, sömnsvårigheter och depression.

I nyponen finns också kalium (1 600 mg/100 g torkad frukt), kalcium (310 mg), magnesium (240 mg), karotenoider (7 000 mg), a-vitamin (1 170 mg) och omega 3, 6, och 9.

Nypon anges i svenska arméns överlevnadshandbok som en av de 14 viktigaste födoväxterna. Listan är gjord efter hur vanligt förekommande och hur näringsrika växterna är.

Olika nypon får olika färg. De kan vara orange eller röda, men det finns också sorter som är nästan svarta. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Rensa och torka

Vill du använda nyponen till te så rensa ur fröna. Skär nyponet på mitten och gröp ur dem, till exempel med änden på en tesked. Frönas små hår kliar väldigt om man får dem på huden.

Till pulver går det bra att låta fröna vara kvar, de innehåller mycket omega 3 och 6.

Torka nyponen på en bricka i ett torrt rum. I rumstemperatur tar det några dagar. Det går snabbare att torka i ugnen på svag värme.

Härligt höstte på nypon

Drick nyponte för att stärka kroppen i förkylningstider, eller bara för den goda smakens skull.

Så här gör du:

Koka upp 3 dl vatten med 1 msk torkade nypon. Låt det koka i 10 minuter under lock. Sila bort nyponen. Servera gärna téet med skorpor och nyponmarmelad.

Alexandra De Paoli i blåbärsskogen. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Nyponpulver

Vill du göra näringspulver på nypon så är det bästa att förvara nyponen hela och mala pulver vid behov. Gör pulver för en månad i taget. Då behålls näringen bäst.

Mixa de torra nyponen eller mal dem i en kaffekvarn till ett pulver. Fröna kan bli lite sega när de torkas och de är lättare att få sönder i kvarnen än med mixern.

Förvara pulvret i en glasburk och ställ mörkt.

Genom att lukta och smaka på pulver eller torkad frukt som har sparats kan man avgöra hur mycket av det goda som finns kvar.

Strö en tesked av pulvret över filen, gröten eller i en smoothie. Vill du ta extra tillskott, till exempel vid graviditet eller sjukdom, så ta upp till 2 msk nyponpulver om dagen.

Pulvret kan också användas till att göra hemgjord nyponsoppa.

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.