Ordspråket ”Surt sa räven om rönnbären” har nog fått många att undvika nyttobäret, till fördel för dem som känner till dess potential och vet var man hittar ”söt-rönnar”. Örtexperten Alexandra De Paoli berättar om rönnbären och hur man får bukt med både ledvärk och urinvägsinfektion.
I år är det ett bra rönnbärsår, så passa på att samla rönnbär för torkning. De som smakat ett bär för att testa om det verkligen är surt har förmodligen konstaterat att det finns godare bär. Men provar man vidare på en annan rönn så märker man att bären smakar olika på olika träd. Leta upp en rönn med bär som inte smakar beskt. Hittar man gula bär så är de mogna, bara att de är gula, säger Alexandra De Paoli, som är örtexpert.
Man kan gärna ha en liten skål med torkade rönnbär framme på bordet under hösten och vintern
– Alexandra De Paoli
Om man är van vid söt smak får man vara lite tålmodig, för man vänjer sig och kan sedan uppskatta bäret så mycket att man bara vill ha mer av det. Äter man fem bär om dagen får man i sig en bra vitamindos, jämförbar med apelsiner. Rönnbären innehåller organiska syror som hjälper kroppen att ta upp vitaminerna.
– Man kan gärna ha en liten skål med torkade rönnbär framme på bordet under hösten och vintern, säger Alexandra.
Rönnbärste är bra både mot ledvärk och urinvägsinfektion.
Recept
– 1 klase torkade rönnbär eller 2 klasar färska
– 1 liter vatten
Koka 10 minuter. Ta sedan bort bären.
Drick 1 kopp 3 ggr/dag i två veckor mot urinvägsinfektion eller ledvärk.
Mot urinvägsinfektion
Téet smakar syrligt och fräscht, och är urindrivande. Genom att man kissar ofta minskar risken för att bakterierna får en grogrund. Téet ökar cirkulationen i urinvägarna och stärker njurarna, när de jobbar bättre kan infektionen lättare läka ut.
Mot ledvärk
När urinsyrakristaller från blodet sätter sig i lederna, då får blodet svårt att komma förbi och det bildas en svullnad som kan ge värk. Rönnbärste hjälper att lösa upp och driva ut kristallerna med urinen och då går svullnaden ner.
Alexandra rekommenderar främst att torka bären eftersom näringen bevaras bäst då. När man fryser dem sprängs cellerna och bären tappar lite av sin läkande verkan, säger Alexandra. Torkade bär och örter håller bäst om de förvaras hela, i en lufttät glasburk utan att utsättas för ljus.
Häng rönnbären i klasar på ett snöre eller låt dem torka på en bricka i rumstemperatur.
Obs! Rönnbärste är vätskedrivande och bör därför undvikas om man ammar eller är gravid.
Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Från 2019 är hon även medlem i EU-kommissionens fokusgrupp om medicinalväxter. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.