Mammabloggen: Vackraste hösten på länge ger lycka och färgbad
Höstgul björk att bada i. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Hösten är verkligen en högtid i naturen, och när jag och 10-åringen får helgen för oss själva passar vi på att bada i höst och dess fina färger.

Jag halvligger på en parkbänk och det regnar färgglada blad över mig. Jag har tänkt fånga dem på bild så jag har kameran framme. Det är en lugn och skön dag, så för att få till det där färgregnet har jag bett 10-åringen att ruska på några grenar på den stora aroniabusken som hänger ner över parkbänken. Det blir rätt skojigt. Han ruskar och det regnar, men någon bra bild blir det inte.

Vi är ute på en höstupptäckartur på cykel och har stannat till vid en lekplats. När vi sedan åker vidare ändrar vi kurs lite då och då när vi får lust att åka ner för en särskild backe eller bara vill ta en annan väg än den vanliga. Vi blir ute i två timmar och när vi kommer hem är fötterna riktigt kalla och vi är fulla av höstglädje och frisk luft. Det är som gjort för en kopp varm choklad.

Aroniabär på en färgstark buske. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Bästa tiden

Det här är den allra bästa tiden på året, enligt mig. Visserligen säger jag det alla tider på året, men jag menar det varje gång. Nu sprakar det av färger i naturen, luften är frisk och sval, samtidigt som naturen drar ihop sig och går in i ett lugnare tempo. Det här är liksom grand final på växtsäsongen och bara jag ser ett träd, en buske eller ett vackert löv i klart rött, gult eller orange så blir jag glad.

När frosten sedan sätter glitter på naturen blir det också så vackert.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Vår 10-åring tycker också mycket om hösten; det är den näst bästa årstiden, säger han. Den bästa är vintern. Hösten tycker han om för att det är så mycket vackra färger, och förstås också för att det betyder att det snart är vinter.

Elsa Beskow beskriver höstens färgprakt så fint i dikten Oktober:

"I guld och rött du frossar

att göra hösten glad.

Se lönnen, hur den blossar

med sina röda blad!"

Jag minns inte när vi hade en sådan här vacker höst sist. Bladen har fått alla fina färger och de har fått sitta kvar mycket längre än vanligt. För att njuta av hösten behövs inte alls mycket, det räcker med ett träd med fina färger. Har du inte provat det innan så rekommenderar jag att ställa dig under ett vackert höstträd och bara titta upp bland bladen. Det är som att bada i färg. Chansen är stor att du både blir glad och får extra energi.

"Se lönnen, hur den blossar". Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Aroniagodis

Någon bild på de fallande bladen fick jag inte med mig hem från vår utflykt, men vi plockade med oss aroniabär som vi har gjort godisremmar av. Aroniabär lär vara mycket nyttiga och om man ser till att torka dem på låg temperatur i ugnen, under 50 grader, så bevaras säkert en del av vitaminerna. Så här gjorde jag:

Jag mixade 5 dl bär med en halv banan, ett halvt äpple och en tesked honung, för att ge lite mer sötma. Sedan bredde jag ut smeten så tunt det gick på ett bakplåtspapper; några millimeter tunt. Efter sex timmar i ugnen, med luckan på glänt, kladdade det inte längre så jag tog ut det hela och klippte det i remsor. Det blev mycket gott! Smakrikt, som det blir när man torkar bär eller frukt, och faktiskt utan den där lite bittra eftersmaken som finns när man äter bären som de är.

Vi gillade remmarna båda två, och när han igen frågar om han får mer att smaka får jag lov att säga att det nog bara kan kallas "smaka" första gången, sedan heter det "äta".

När vi vaknade dagen efter hade det snöat. När första snön har kommit och man älskar vintern, då behöver man inte äta frukost eller vänta på sällskap för att gå ut och ha kul med snön. 10-åringen kom snabbt upp ur sängen och så hörde jag:

– Mamma, jag går ut nu.

Sedan tillverkades det snöbollar vart vi än gick den dagen.

Jag vet inte när jag senast upplevde snö på färgglada blad som fortfarande sitter kvar på träden. Många höstar är höstvindarna snabba att dra ner bladen från grenarna. Den här dagen glimtade solen fram en stund mitt på dagen och det blev sagolikt vackert. Vi gjorde en utflykt till och verkligen badade i färgerna.

Ornäsbjörkens vackra, gula blad ligger på stenen som för visning, och runt omkring är hela marken gul. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Varje årstid har verkligen sina vackra höjdpunkter. Det gäller bara att gå ut och uppleva dem. Ute på gården där vi bor finns det mängder med löv som bara ligger och väntar på att barnen ska hoppa bland dem och kasta dem över sig i ett färgbad. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.