Lotta Gröning: Svenska bönder utrotningshotade

Rikspolitik ur ett landsbygdsperspektiv

Globalisering och överproduktion, men framför allt politiken, sätter hårt tryck på svenska bönder, skriver Lotta Gröning. Foto: Shutterstock


Kornbodarna i Ukraina står i brand, vi har krig i Europa, svält hotar i Afrika men regeringen har inte ens reflekterat över den svenska självförsörjningsgraden! Varför förstår vi inte allvaret i situationen? Tänk om transporterna stannar och vi förlorar möjligheten att få fram den importerade maten?

Den brittiska tidskriften Economist har gjort en studie över de globala livsmedelsflödena mellan 1997 och 2017. Tre länder sticker ut: Vietnam, Saudiarabien och Sverige. Vi är alltså ett av de länder i världen som importerar mest livsmedel i relation till vår storlek.

Sverige har EU:s lägsta självförsörjningsgrad, knappt 50 procent, det kan jämföras med Finland som har 80 procent. På 90-talet innan EU-inträdet var vår självförsörjningsgrad av landets livsmedel 75 procent. Självförsörjningsgraden är med andra ord katastrofal när varannan tugga vi äter är importerad. I ett län som Norrbotten som är försvarspolitiskt strategiskt tack vare närheten till Ryssland finns knappt två procent av landets lantbrukare.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!