loading

Globalisering och överproduktion, men framför allt politiken, sätter hårt tryck på svenska bönder, skriver Lotta Gröning. Foto: Shutterstock
Globalisering och överproduktion, men framför allt politiken, sätter hårt tryck på svenska bönder, skriver Lotta Gröning. Foto: Shutterstock
Opinion

Lotta Gröning: Svenska bönder utrotningshotade

Lotta Gröning

Kornbodarna i Ukraina står i brand, vi har krig i Europa, svält hotar i Afrika men regeringen har inte ens reflekterat över den svenska självförsörjningsgraden! Varför förstår vi inte allvaret i situationen? Tänk om transporterna stannar och vi förlorar möjligheten att få fram den importerade maten?

Den brittiska tidskriften Economist har gjort en studie över de globala livsmedelsflödena mellan 1997 och 2017. Tre länder sticker ut: Vietnam, Saudiarabien och Sverige. Vi är alltså ett av de länder i världen som importerar mest livsmedel i relation till vår storlek.

Sverige har EU:s lägsta självförsörjningsgrad, knappt 50 procent, det kan jämföras med Finland som har 80 procent. På 90-talet innan EU-inträdet var vår självförsörjningsgrad av landets livsmedel 75 procent. Självförsörjningsgraden är med andra ord katastrofal när varannan tugga vi äter är importerad. I ett län som Norrbotten som är försvarspolitiskt strategiskt tack vare närheten till Ryssland finns knappt två procent av landets lantbrukare.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading

Globalisering och överproduktion, men framför allt politiken, sätter hårt tryck på svenska bönder, skriver Lotta Gröning. Foto: Shutterstock
Globalisering och överproduktion, men framför allt politiken, sätter hårt tryck på svenska bönder, skriver Lotta Gröning. Foto: Shutterstock
Opinion

Lotta Gröning: Svenska bönder utrotningshotade

Lotta Gröning

Kornbodarna i Ukraina står i brand, vi har krig i Europa, svält hotar i Afrika men regeringen har inte ens reflekterat över den svenska självförsörjningsgraden! Varför förstår vi inte allvaret i situationen? Tänk om transporterna stannar och vi förlorar möjligheten att få fram den importerade maten?

Den brittiska tidskriften Economist har gjort en studie över de globala livsmedelsflödena mellan 1997 och 2017. Tre länder sticker ut: Vietnam, Saudiarabien och Sverige. Vi är alltså ett av de länder i världen som importerar mest livsmedel i relation till vår storlek.

Sverige har EU:s lägsta självförsörjningsgrad, knappt 50 procent, det kan jämföras med Finland som har 80 procent. På 90-talet innan EU-inträdet var vår självförsörjningsgrad av landets livsmedel 75 procent. Självförsörjningsgraden är med andra ord katastrofal när varannan tugga vi äter är importerad. I ett län som Norrbotten som är försvarspolitiskt strategiskt tack vare närheten till Ryssland finns knappt två procent av landets lantbrukare.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024