Ledare: Liberalernas partiledare axlar ett tungt politiskt bagage

Liberalernas Partiledare Johan Pehrson. Illustration: Jens Almroth


Johan Pehrson tog i april över rollen som partiledare för Liberalerna efter Nyamko Sabuni. Sannolikt hoppades partiet på att den nya ledningen och det nya ansiktet utåt ska lyckas etablera nya konstruktiva relationer till väljarna utan det politiska bagage som tidigare tycktes tynga Sabuni.

Detta verkar vara en strategi som hittills fungerat åtminstone i viss mån. I juli månad rapporterades det att Liberalerna enligt opinionssiffror återigen var över riksdagsspärren, vilket var första gången sedan våren 2020. Det återstår dock att se om endast ett partiledarbyte är tillräckligt för att rädda kvar partiet i riksdagen.

Liberalernas kräftgång i opinionen blev en av konsekvenserna av beslutet under Jan Björklund att ingå i januariavtalet i samband med riksdagsvalet 2018. Man släppte fram en rödgrön regeringen ledd av Löfven i stället för den borgerlighet man gick till val för. Inte långt därefter meddelade Jan Björklund att han skulle lämna posten som partiledare.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!