Lotta Gröning: Friskolesystemet och skolpengen möjliggör små bygders överlevnad

Rikspolitik ur ett landsbygdsperspektiv

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) presenterade i söndags förslag gällande förbud av vinstuttag i skolan. Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet


Hur skapar man en rättvis och jämlik skola i ett samhälle som är orättvist och ojämlikt? Frågan är berättigad med tanke på att Socialdemokraterna med samarbetspartier i valrörelsen lovar att de ska återta den demokratiska kontrollen över skolan. Utgångspunkten är att friskolor plockar ut vinster i stället för att satsa skolpengen på elever och lärare.

Skolminister Lina Axelsson Kihlbom levererade en nyhet nyligen när hon konstaterade att byskolor läggs ner för att göra plats för stora skolkoncerner.

Vi som bor på landsbygden har i decennier fått uppleva en massdöd av små skolor – den verklighetsbeskrivning som kommer från Regeringskansliet är mig helt främmande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!