London väntar på politiskt mirakel
Premiärminister Theresa May talar i underhuset. Foto: House of Commons/PA/AP/TT-arkivbild


Fotbollsmiraklet på Anfield tycks behöva följas av ett mirakel i Westminster om det brittiska parlamentet ska kunna enas om brexit.

Än så länge går det fortsatt trögt i förhandlingarna mellan regering och opposition.

Några genombrott kom inte i gårdagens diskussioner mellan företrädare för den konservativa regeringen och oppositionen inom Labour.

Utsikterna för några framsteg i dag tycks heller inte vara stora.

– Vi är miltals ifrån en kompromiss som skulle kunna få stöd av Labours parlamentsledamöter, säger en Labour-källa till tidningen The Times.

"Beskedet att Storbritannien kommer att hålla EU-val bekräftar att de partiöverskridande samtalen om brexit inte är på väg någonstans särskilt snabbt. Det här ger också ny uppmärksamhet åt ifrågasättandet av (premiärminister Theresa) Mays ställning", konstaterar en analytiker från banken ING, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fotboll i parlamentet

Nya diskussioner ska hållas i eftermiddag, även om parterna fortsatt verkar stå långt från varandra, främst kring frågan om en framtida tullunion med EU och en eventuell ny folkomröstning för att bekräfta en uppgörelse.

I parlamentets underhus ägnar sig samtidigt partiledarna mest åt att plocka poänger på fotbollsmetaforer, efter Liverpools vändning mot Barcelona i Champions League i går kväll.

– Premiärministern kanske kan ta lite råd från (Liverpool-tränaren) Jürgen Klopp om hur man fixar ett bra resultat i Europa, säger Labours Jeremy Corbyn.

– Fast är det något som Liverpools seger visar så är det att när alla säger att det är över och de europeiska motståndarna verkar ha överhanden och klockan tickar ner så kan vi fortfarande lyckas om vi bara jobbar tillsammans, kontrar May.

Ingen ny omröstning?

Skotska nationalistpartiets gruppledare Ian Blackford är inte lika road – och kräver i stället att en eventuell uppgörelse måste bekräftas i en ny folkomröstning.

– Skottland vill inte ha någon Tory-Labour-brexit. Vår nation ignoreras, fräser Blackford ilsket.

– Jag anser fortfarande, precis som jag alltid gjort, att vi borde genomföra resultatet från den första folkomröstningen. Vi arbetar för en uppgörelse som kan få stöd här i underhuset, fastslår dock Theresa May.

Skeptisk minister

Mays handelsminister, Liam Fox, tillhör de ministrar som inte alls är förtjusta i tanken på en tullunion med EU.

– Vi skulle hamna i en unik position i vår handelshistoria där det i stället handlas med oss. Vi skulle bli en handelsvara. När det gäller att kunna skapa vår egen handelspolitik skulle det antagligen placera oss i en ännu värre situation än vad vi är i just nu, som medlemmar i EU, säger Fox på en handelskonferens i London enligt tidningen The Guardian.

(Wiktor Nummelin/TT)

Fakta

Kampen om brexit

(TT)

Storbritanniens regering och övriga EU enades i november 2018 om ett brittiskt utträdesavtal, kombinerat med en politisk deklaration om framtida relation. Premiärminister Theresa May har dock inte lyckats få stöd för avtalet av sitt parlament. En första omröstning i januari förlorades med 230 rösters marginal, en andra i början av mars med 149 röster och en tredje i slutet av mars med 58 röster.

I stället för att lämna EU som planerat den 29 mars har därför utträdet skjutits upp. För närvarande gäller en förlängning till den 31 oktober, även om övriga EU har accepterat att ett utträde kan ske tidigare, så fort ett brittiskt godkännande kan ges.

Den brittiska regeringen för sedan början av april samtal med oppositionen för att enas om en uppgörelse. Förhoppningen är att nå ett resultat så pass snabbt att de nya brittiska EU-parlamentsledamöter som väljs den 23 maj aldrig behöver tillträda sina mandat – vilket de formellt gör den 1 juli.