Löfven: Svagt S-stöd en markering
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Älmhult på tisdagen under sin turné i södra Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT


Socialdemokraterna brottas med svagt opinionsstöd och utmanas som största parti av SD.

– Det är en markering från människor som tycker att det här är inte tillräckligt bra, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Läget kunde ha varit lättare för Löfven när han nu är ute på en tre dagars turné i södra Sverige. Regeringen pressas på att göra mer mot gängvåldet och i de egna leden finns en oro för välfärden.

Löfven uppger att det gäller att vara målmedveten och fokusera på det som behöver göras.

Han hade ett tufft läge även ett år in på den förra mandatperioden. Då hade Löfvens regering en flyktingkris att hantera och flyktingpolitiken lades om.

– Det hade sin typ av ansträngning. Vi hanterade den och vi kommer att hantera den här också, säger Löfven.

Utmanas av SD

Under denna höst har många väljare lämnat S i opinionsmätningarna. Partiet utmanas nu som största parti av Sverigedemokraterna (SD).

– Jag tror att den här utvecklingen just nu är en markering från människor, som tycker att det här är inte tillräckligt bra, säger Löfven

TT: En markering mot regeringen?

– Jag tror att det är en allmän markering och att det är den sittande regeringen i sådant här fall som får den markeringen. Jag tror nog att det kan vara så, säger Löfven.

Men statsministern understryker att hans fokus inte ligger på opinionsmätningarna utan på nästa val. Han påpekar att S utmanats som största parti även tidigare, både av SD och av Moderaterna.

– När vi kommer till valrörelsen 2022 ska vi kunna visa att den generella välfärden håller och att tryggheten har ökat därför att gängbrottsligheten, skjutningarna och sprängningarna minskat, säger Löfven.

Missnöje med välfärden

Under sin turné försvarar Löfven januariöverenskommelsen med Centern och Liberalerna. Han kallar Socialdemokraterna för garanten för den generella välfärden.

På ett frukostmöte med fackförbundet Kommunals medlemmar i Göteborg märks missnöjet med läget för välfärden. En undersköterska uppger att personalen går på knäna, en annan kvinna berättar att arbetssituationen på äldreboendet är så pressad att man betalar med sin hälsa.

Flera påpekar att de inte märkt av de 35 miljarder kronor som den rödgröna regeringen satsat i form av olika bidrag till kommunerna under förra mandatperioden.

Trots missnöjet med situationen i välfärden känner Löfven inte sig kritiserad efter mötet.

"Ger mig rätt"

– Deras beskrivning ger mig rätt i att det är den här vägen vi måste fortsätta på och tillföra resurser till välfärden, säger Löfven.

TT: Du känner inte att de är missnöjda med S och med att ni inte levererar det ni sagt?

– Jag tar det inte så, utan jag tar det som en uppmaning: Fortsätt det här välfärdsbygget, säger Löfven.

På ett öppet möte i Älmhult, arrangerat av de lokala Socialdemokraterna, får Löfven en inlämnad, skriftlig fråga om det inte vore bättre att lämna januariöverenskommelsen. Han håller inte med om att överenskommelsen innehåller "en massa nyliberal politik", även om inte S själv skulle ha slopat värnskatten.

– Alternativet hade varit en högerkonservativ regering. Alternativet hade inte varit en hundraprocentig S-politk, svarar Löfven.

– Ge mig en egen majoritet och ni ska få se att det blir åka av.

Löfven avslutar sin turné i Skåne under onsdagen med att göra besök i Hässleholm, Klippan, Revingehed och Malmö.

(Peter Wallberg/TT)