Livsmedlen som kan hjälpa dig att slåss mot coronaviruset
Kryddor, örter och te som stärker motståndskraften
Svart och grönt te, kanel och en massa andra saker hjälper dig att stärka immunförsvaret. Foto: Bruno Germany


I den här nya tiden med coronaviruset lurande runt hörnet känns det bra att göra vad man kan för att skydda sig själv och därmed också andra. Förutom att tvätta händerna, undvika nära kontakter och använda handskar i affären så kan vi stärka vårt immunförsvar med det vi äter.

Världshälsoorganisationen WHO, har bedömt covid-19 som en pandemi, och människor över hela världen oroar sig för att bli sjuka. Coronaviruset som orsakar covid-19 är som influensa eller förkylning och kan inte behandlas med antibiotika. Sjukdomar som orsakas av bakterier kan behandlas med antibiotika men vid virusinfektioner har det ingen effekt. Det finns bara ett sätt att skydda sig och det är att förebygga och undvika smitta. Om du trots det blir sjuk så måste sjukdomen läka ut av sig själv. För att minska risken att bli svårt sjuk och för ett snabbare tillfrisknande kan du stärka kroppens immunförsvar med diverse kryddor, örter och drycker.

Nedanstående livsmedel har visat sig kunna förebygga och lindra virusinfektioner.

Vitlök

Vitlök är full med vitaminer, mineraler, antioxidanter och en svavelorganisk förening som kallas allicin. Vitlök är känd för att stärka immunförsvaret, återställa försvagat försvar mot sjukdomar och lindra luftvägsinfektioner. Doktor David Friedmann, naturläkare och författare till ”Food Sanity: How to eat in a world of fans and fiction”, säger att vitlök är hans förstahandsval.

”År 460 f Kr föreskrev Hippokrates 'läkekonstens fader', vitlök för att behandla olika medicinska tillstånd. Idag, år 2020, bekräftar modern vetenskap att vitlök kan behandla allt möjligt från förkylning, influensa, hjärt- och kärlsjukdomar och kan till och med hjälpa till att förebygga cancer.”

Ingefära

Ingefära är känt för att ha antivirala egenskaper, innehåller över 50 antioxidantföreningar och kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som har visat sig underlätta andningen. Den kan också lindra illamående och matsmältningsbesvär och behandla värk och smärta i kroppen. Ingefära kan både hjälpa till att bekämpa virusinfektion och lindra symptomen.

Svart och grönt te

Både svart och grönt te har antivirala egenskaper tack vare deras enzymhämmande och receptorblockerande egenskaper. Te är proppat med katekiner, vattenlösliga antioxidanter, som visat sig vara bra mot influensa och andra luftvägsinfektioner. Te är fullt av antioxidanter och flavonoider. Intressant är att flavonoiderna kan hjälpa till att bekämpa virus tack vare hur de interagerar med tarmens mikrobiom.

Gurkmeja

Det finns hur mycket bra som helst att säga om gurkmeja. Det är proppfullt med kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska curcuminoider som hjälper till att skydda kroppen, minska smärta och till och med lindra depression. Curcumin har också visat sig ha antivirala egenskaper genom att hämma cellbindning. Ät gärna gurkmeja tillsammans med svartpeppar för att öka upptagningsförmågan av curcumin i kroppen.

Probiotika

Alla livsmedel som innehåller probiotika (jästa livsmedel med aktiva kulturer som yoghurt, kefir och syrade grönsaker) är dina allierade i kriget mot coronaviruset och andra sjukdomar. Probiotika har flera funktioner för vårt välbefinnande och fortfarande upptäcker man nya saker. Deras roll mot virusinfektioner beror på deras immunstärkande egenskaper som stärker de vita blodkropparna. De har också betydelse för humör och mental hälsa. Känner du dig stressad så kan probiotika hjälpa dig att bli mer i balans.

Oregano

Oregano-olja är bra för immunförsvaret, och det går lika bra med färska eller torkade blad. Den aktiva antivirus ingrediensen är karvakrol som kan ha effekt mot virala luftvägsinfektioner.

Kanel

Kanel har länge varit känt för sina antimikrobiella och antivirala egenskaper. Det beror troligen på dess höga halt av antioxidanter som är ännu starkare än hos vitlök och oregano. Den är också antiinflammatorisk, sänker blodsockret och kan behandla en mängd sjukdomar. Det har till och med gjorts vetenskapliga studier som visar att kanel är effektivt mot HIV. Använd helst Ceylon-kanel, äkta kanel, eftersom den är mest effektiv. Men om du använder vissa andra mediciner måste du vara försiktig eftersom kanel är en naturlig blodförtunnare.

Omega–3

Omega–3 finns i lax, linfrö, tång, chiafrön, hampfrö, valnötter och sojaprodukter som tofu och tempeh. Omega–3 är antiinflammatorisk och stärker immuniteten genom att förbättra funktionen hos B–celler, en typ av vita blodkroppar. Till skillnad mot de övriga livsmedlen vi tagit upp här kan livsmedel med omega–3 utgöra huvudingrediens i en måltid.

Den här listan ger dig en del att välja på, så om du lägger till några av dem till din vanliga kost så kanske det kan hjälpa dig att öka din motstånds- och läkekraft. Stress påverkar också din mottaglighet för sjukdomar så försök ta dig tid att varva ner. Att varje dag sitta ner med en kopp te är en av mina rutiner för att ta hand om mig, kanske kan det hjälpa dig att varva ner också

Jaya Jaya Myra är en må bra och livsstilsexpert och expert på kroppens välbefinnande, stresshantering, mindfulness, mat för humör och naturligt hälsosamt liv. Hon är bästsäljande författare, TEDx och motivationstalare och skapare av WELL-metoden för att uppfylla ett hälsosamt liv. Besök www.JayaJayaMyra.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.