5 tecken på att du har lågt testosteron
Testosteron är ett viktigt hormon, och påverkar det övergripande välmåendet. Foto: David Calderón


När vi åldras börjar vi upptäcka många olika förändringar i vår kropp och hälsa. För män är en av dessa förändringar en minskning av testosteron, vilket kan leda till oönskade symtom.

Men hur kan man då avgöra om det handlar om normala åldersförändringar eller om det är ett resultat av för lågt testosteron? Och om det nu handlar om lågt testosteron, när ska man behandla det?

Det är helt naturligt att ha mindre energi när man blir äldre, men att ständigt känna sig trött och seg under dagen kan vara ett tecken på lågt testosteron.

Det finns 5 tecken du ska vara uppmärksam på för att avgöra om förändringarna du upplever beror på lågt testosteron.

Trötthet

Det är helt naturligt att ha mindre energi när man blir äldre, men att ständigt känna sig trött och seg under dagen kan vara ett tecken på lågt testosteron. Du kommer att känna dig kroniskt trött om du har lågt testosteron, det vill säga, trots att du sover bra under natten så kommer du inte känna dig utvilad.

Minskad muskelmassa

När man är kroniskt utmattad får man för lite fysisk aktivitet vilket innebär att man inte använder sina muskler så mycket. Men om du, trots att du håller igång din träning, ändå inte märker några förbättringar är detta ytterligare ett tecken på lågt testosteron.

Sexuell dysfunktion

Könsorganen kanske inte fungerar så som de gjorde tidigare. Det kan innebära att du har svårt att väcka din lust och/eller att behålla din erektion. Sexuell dysfunktion kan också vara ett tecken på hjärtproblem, så du bör tala med din läkare för att se om det kan finnas andra underliggande orsaker.

Ökat kroppsfett

Har du märkt att bröstet har blivit lite större? Förstoring av bröstkörtlarna hos män, som kallas gynekomasti, beror på hormonobalans och lågt testosteron.

Humörförändringar

Om du börjar uppleva större depressiva symtom kan det bero på lågt testosteron. Testosteron har en avgörande roll för humöret, så om du ofta känner dig nedstämd, ointresserad av saker som du tidigare tyckte om, eller blir lättare irriterad så kan det vara dags att kolla upp testosteron-nivåerna.

Alla hälsoförändringar du upptäcker bör diskuteras med din läkare för att avgöra orsaken. Det finns ofta väldigt lätta åtgärder för att få ordning på många problem, särskilt lågt testosteron, så du behöver inte gå och lida av det.


Mohan Garikiparithi tog sin medicinexamen vid Osmania University (University of Health Sciences). Han praktiserade klinisk medicin i över ett årtionde innan han skiftade fokus till hälsokommunikation. Artikeln publicerades ursprungligen på BelMarraHealth.com