Torkan i somras ledde till den minst svenska spannmålsskörden sedan 1959. Rådgivningsbyrån LRF Konsult befarar ännu kärvare tider för landets bönder – och till det kommer uteblivet krisstöd.
Den totala spannmålsskörden beräknas ha landat på 3,2 miljoner ton vilket är 46 procent lägre än i fjol och den minsta skörden sedan 1959, enligt siffror från SCB.
Förutom missväxt i torkan har större spannmålsarealer än vanligt skördats som grovfoder istället för att tröskas när arealerna av vall också gav låga skördar och därmed foderbrist. Ytterligare en orsak till de lägre totalskördarna är minskade arealer av höstvete.
Jimmy Larsson, segmentschef för skog och lantbruk vid LRF Konsult, påpekar att det mesta spannmålet i Sverige går till djurfoder, att landet brukar vara självförsörjande på spannmål och att skördesiffrorna är unika.
– Vi är inte vana vid att i handelsledet försörja våra svenska lantbrukare med importerat spannmål, vilket ju blir följden, säger han.
Långa transporter
Larsson pekar också på att hela norra Europa drabbades av torkan och att det blir dyrare med spannmål som har fraktats lång väg.
– Vi har ju redan sett kostnadsökningar på foder till djuren på 40 till 60 procent, och det slår ju hårt mot framför allt grisköttsföretag, äggföretag och andra fågelföretag men även mot nötkötts- och mjölkföretag, säger han.
TT: Blir det prisökningar även i konsumentledet?
– Det blir troligen en höjning men det beror ju också på vad handeln väljer att göra med sina marginaler.
Inget krisstöd
Läget är så skarpt att det kan bli svårt att få utsäde till våren. Lantbrukarna får rådet att redan nu planera och beställa utsäde.
Jimmy Larsson berättar också att exempelvis grisköttsproducenterna har fått mindre i ersättning från handelsleden, och till det kommer beskedet om uteblivet krisstöd i regeringens förslag till övergångsbudget på torsdagen.
– Övergångsregeringen har tagit bort 760 miljoner som skulle ha gått i krisstöd till Sveriges bönder, säger han.
(Tomas Bengtsson/TT)