loading
Bonden Göran Wilén från Bjärby på sydvästra Öland odlar bönor till en växande marknad. Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Bonden Göran Wilén från Bjärby på sydvästra Öland odlar bönor till en växande marknad. Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Inrikes

Bönder ställer om till bönor

Epoch Times

Den gröna trenden håller i sig och svenskproducerade livsmedel tar allt mer plats i hyllorna. Särskilt ökar efterfrågan på vegetariskt protein, vilket glädjer landets bönodlare.

Sommaren var tuff även för de svenska bönodlarna med halverade skördar på många håll. Ändå tror man sig kunna möta konsumenternas stora efterfrågan på vegetariskt protein. Vi äter nämligen bönor som aldrig förr. Bönor, som har en proteinhalt på mellan 20 och 25 procent och dessutom innehåller viktiga vitaminer och mineraler, har blivit en viktig ersättning till kött när vi försöker ställa om och äta mera grönt. Dessutom har efterfrågan på svenskodlat ökat.

Göran Wilén i Mörbylånga på södra Öland odlar bruna bönor och kidneybönor och har just bärgat 60 procent av den förväntade skörden det här året. Han gläds åt den gröna vågen som sveper över landet.

– Det är en väldigt nyttig produkt och självklart tycker vi att det är kul att folk har börjat äta bönor. Jag hoppas att trenden är här för att stanna, säger han.

Inhemskt protein

Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter, som är Sveriges största producent av torkade och konserverade bönor och ärtor, har femdubblat odlingen av svarta bönor och yin-yangbönor sedan 2014.

– Det är ett lysande exempel på hur man kan producera ett inhemskt protein som alternativ till alla sojaprodukter som är importerade, säger Marcus Söderlind som är ordförande för LRF Trädgård.

Vår efterfrågan av livsmedel från växtriket, och i synnerhet vegetariskt protein, ser inte ut att avmattas. Foto: Jessica Gow/TT

För fem år sedan var bruna bönor de enda bönorna som odlades i Sverige. Nu finns ytterligare en handfull svenskodlade sorter på marknaden, som borlottibönor, yin-yang, kidney och svarta- och vita bönor, och ambitionen är att ta fram en ny baljväxt varje år. Bönorna säljs inte bara i torkad eller konserverad form, svenskodlade kidneybönor och vita bönor används också i stor mängd till bönpasta.

– Vi hoppas att vi kan leverera det som efterfrågas plus lite till. Utmaningen ligger i att utveckla produkterna så att även de som tänker att "bönor bara tar lång tid att tillaga och gör en blurrig i magen" ska övertygas. Salladsbönorna är till exempel enkla att använda och nyttiga som fan, säger Göran Wilén.

Kräver handlag

Att odla bönor i Sverige kräver ett visst klimat med vatten och värme i rätt tid på året. De flesta odlingar finns på Öland, runt Kalmartrakten, på Gotland och i Skåne. Därtill behövs ett visst handlag för att lyckas med skördarna.

– Bönorna är lite bökiga. De vill inte ha nattfrost och skörden, som görs med specialmaskiner, kräver fina förhållanden, berättar Göran Wilén.

TT: Hur mycket bönor äter du själv?

– Jag är traditionalist och äter helst bönor och fläsk.

(Kristina Erkenborn/TT)

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Bonden Göran Wilén från Bjärby på sydvästra Öland odlar bönor till en växande marknad. Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Bonden Göran Wilén från Bjärby på sydvästra Öland odlar bönor till en växande marknad. Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Inrikes

Bönder ställer om till bönor

Epoch Times

Den gröna trenden håller i sig och svenskproducerade livsmedel tar allt mer plats i hyllorna. Särskilt ökar efterfrågan på vegetariskt protein, vilket glädjer landets bönodlare.

Sommaren var tuff även för de svenska bönodlarna med halverade skördar på många håll. Ändå tror man sig kunna möta konsumenternas stora efterfrågan på vegetariskt protein. Vi äter nämligen bönor som aldrig förr. Bönor, som har en proteinhalt på mellan 20 och 25 procent och dessutom innehåller viktiga vitaminer och mineraler, har blivit en viktig ersättning till kött när vi försöker ställa om och äta mera grönt. Dessutom har efterfrågan på svenskodlat ökat.

Göran Wilén i Mörbylånga på södra Öland odlar bruna bönor och kidneybönor och har just bärgat 60 procent av den förväntade skörden det här året. Han gläds åt den gröna vågen som sveper över landet.

– Det är en väldigt nyttig produkt och självklart tycker vi att det är kul att folk har börjat äta bönor. Jag hoppas att trenden är här för att stanna, säger han.

Inhemskt protein

Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter, som är Sveriges största producent av torkade och konserverade bönor och ärtor, har femdubblat odlingen av svarta bönor och yin-yangbönor sedan 2014.

– Det är ett lysande exempel på hur man kan producera ett inhemskt protein som alternativ till alla sojaprodukter som är importerade, säger Marcus Söderlind som är ordförande för LRF Trädgård.

Vår efterfrågan av livsmedel från växtriket, och i synnerhet vegetariskt protein, ser inte ut att avmattas. Foto: Jessica Gow/TT

För fem år sedan var bruna bönor de enda bönorna som odlades i Sverige. Nu finns ytterligare en handfull svenskodlade sorter på marknaden, som borlottibönor, yin-yang, kidney och svarta- och vita bönor, och ambitionen är att ta fram en ny baljväxt varje år. Bönorna säljs inte bara i torkad eller konserverad form, svenskodlade kidneybönor och vita bönor används också i stor mängd till bönpasta.

– Vi hoppas att vi kan leverera det som efterfrågas plus lite till. Utmaningen ligger i att utveckla produkterna så att även de som tänker att "bönor bara tar lång tid att tillaga och gör en blurrig i magen" ska övertygas. Salladsbönorna är till exempel enkla att använda och nyttiga som fan, säger Göran Wilén.

Kräver handlag

Att odla bönor i Sverige kräver ett visst klimat med vatten och värme i rätt tid på året. De flesta odlingar finns på Öland, runt Kalmartrakten, på Gotland och i Skåne. Därtill behövs ett visst handlag för att lyckas med skördarna.

– Bönorna är lite bökiga. De vill inte ha nattfrost och skörden, som görs med specialmaskiner, kräver fina förhållanden, berättar Göran Wilén.

TT: Hur mycket bönor äter du själv?

– Jag är traditionalist och äter helst bönor och fläsk.

(Kristina Erkenborn/TT)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024