Mer än hälften av spannmålsskörden har torkat bort i sommar. Det uppger 48 procent av landets bönder, enligt en enkätundersökning från LRF.
Fyra av tio lider nu stor foderbrist.
Jordbruksverkets prognos talade för att den svenska spannmålsproduktionen skulle kapas med en fjärdedel till följd av torkan. Nu visar en enkätundersökning från Lantbrukarnas riksförbund (LRF) att situationen är värre än så.
91 procent av de drygt 4 000 svarande bönderna uppger att skördenivån ligger under 75 procent av normalskörd – 50 procent att det handlar om mer än en halvering.
– Det var många som tyckte att prognosen låg högt, och det är viktigt att vi har ett korrekt underlag när det gäller de här frågorna, säger Lars Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF.
Regn hjälper inte
Fyra av tio lider nu stor foderbrist och var tredje bonde funderar på att minska antalet djur. Höstregn skulle kunna medföra en bra tredje vallskörd – men trots det uppskattar var fjärde lantbrukare med att man kommer få det svårt att komma upp till mer än 50 procent av sitt grovfoderbehov.
– Det kommer naturligtvis hjälpa till. Men för mycket regn är inte heller bra, då blir det plötsligt svårt att skörda. Och kommer frosten så stannar tillväxten av, säger Lundkvist.
Margareta Emanuelson, expert på husdjur och foder vid Sveriges lantbruksuniversitet, tycker att siffrorna låter rimliga.
– Bara att vi funderar på metoder som att skörda vass, släppa ut korna i skogen eller hugga ner lövträd. Det trodde jag aldrig att jag skulle vara med om, säger hon.
Krisstöd otillräckligt
Regeringen har utlovat 1,2 miljarder kronor i krisstöd. Drygt 400 miljoner kronor ska portioneras ut under 2018 och resterande nästkommande år.
– Det räcker inte på långa vägar. Det klart att regeringen inte ska lösa hela den här krisen, men de kunde lätt ge en miljard till för att underlätta för lantbrukarna, säger Emanuelson.
(Malin Jansson/TT)