En ICA-handlare i Kortedala i Göteborg stöldmärkte sina varor med DNA. Det ledde till att polisen kunde spränga en misstänkt stöldliga. Men bevisningen räckte inte och polisen tvingades lämna tillbaka varorna till ett värde av cirka åtta miljoner kronor. Det skriver GT.
I somras åtalade åklagare Maria Thorell tio personer i Göteborgs tingsrätt misstänkta för att ha beblandat sig med en mängd stöldgods.
Hon ansåg att tre personer hade köpt in, förvarat och sålt varor som systematiskt hade stulits i butiker runt om i Sverige. De övriga sju personerna var misstänkta för att ha sålt varor som de måste ha insett var stöldgods.
Tingsrätten ansåg dock inte att bevisningen räckte. Polisen var sedan tvungen att lämna tillbaka de stulna varorna.
Polisen kunde spåra stöldgodset till bland annat ICA, COOP, Hemköp och H&M. Polisen Christian Nylén som arbetade med utredningen säger till tidningen att det ”krävdes tre till fyra heltidstjänster” och en ”månads arbete att räkna ihop allt stöldgods”.
Han var nöjd efter att ha avslutat den omfattande utredningen. Men han var inte lika glad efter att tingsrätten tvingades fria de tio åtalade i stöldhärvan.
– Nu har tjuvarna fått tillbaka alla varor och det är fritt fram att sälja dem vita och fina. Vi har helt enkelt tvättat produkterna åt dem, säger han till GT.
Utredningen har kostat målsäganden mycket pengar. För samhället har det också blivit mycket kostnader. Bara de tio åtalades advokater har kostat cirka 4,8 miljoner kronor.
Skattebetalarna kan dock få betala ännu mer gällande den här härvan. Åklagaren har bestämt sig för att överklaga domen till hovrätten. Man ska rikta in sig på de tre personerna som hon anser är huvudmännen.
En av de som drabbades av stöldligan är ICA-handlaren Mikael Ovrell i Kortedala. Han utsätts regelbundet för omfattande stölder och hot. Till tidningen säger han att butiken nästan varje dag utsätts för stölder. Man har också blivit rånade och råkat ut för inbrott. Han säger att man har larmat polisen 150–200 gånger.
Efter att en tjuv gått i väg med cirka 100 paket kaffe, som sedan återfanns i en annan butik, bestämde han sig för att DNA-märka sina varor. Det var också det som ledde till att polisen kunde spränga stöldligan.
Polisen gjorde husrannsakningar i deras hem, på marknader och i ett hyrt förrådsutrymme i Göteborg. Man hittade bland annat tandkräm, smink, kläder och läkemedel.
Enligt Svensk Handel utsätts butiker i landet varje år för 20 miljoner stölder och snatterier, rapporterar TT. Det stjäls varor för cirka tolv miljarder kronor varje år. Anställda står för tre miljarder av detta. Personer utifrån stjäl för cirka nio miljarder kronor.