Legitimation för undersköterskor, ett begränsat antal anställda per chef och ett nationellt kunskapscentrum om äldre och psykisk hälsa. Det är några av de åtgärder som regeringens utredare föreslår i syfte att förbättra äldreomsorgen.
I två år har regeringens utredare Susanne Rolfner Suvanto undersökt hur äldreomsorgen ska bli bättre. I dag överlämnas slutbetänkandet till äldreminister Åsa Regnér (S).
– Äldreomsorg är en väldigt stor fråga i Sverige. Den berör många, de äldre själva, anhöriga och de som jobbar i äldreomsorgen, säger Åsa Regnér på en pressträff.
Antalet äldre beräknas öka kraftigt i Sverige de närmaste åren. Behovet av personal inom äldreomsorgen kommer följaktligen också att stiga.
Höjd status
Undersköterskor spelar en mycket viktig roll i äldreomsorgen och regeringen ser det som helt avgörande att undersköterskeyrkets status stärks, enligt ett pressmeddelande.
"Den som genomför kvalitetsplanen i sin helhet under fyra mandatperioder kommer att göra något unikt för vården och omsorgen om äldre", säger Susanne Rolfner Suvanto i ett pressmeddelande.
Omfattande plan
Övriga förslag i utredningen handlar bland annat om att enhetschefer på äldreboenden och i hemtjänst ska ha lämplig utbildning och om att underlätta för äldre att kunna välja ett multiprofessionellt team.
Planen är mycket omfattande och även långsiktig - den sträcker sig över fyra mandatperioder.
– Det tar ibland tid innan man kan se effekt av olika förslag. Men långsiktigheten börjar nu, säger utredaren Susanne Rolfner Suvanto på pressträffen.
(TT)