Bristen på vårdplatser på Stockholms sjukhus är ett haveri som leder till sämre medicinsk kvalitet, ökade väntetider och försämrad arbetsmiljö. Det drabbar i slutänden patienterna, skriver 32 läkare som kräver politiska åtgärder.
30-40 procent av vårdplatserna för barn på Nya Karolinska är stängda på grund av sjuksköterskebrist, skriver de 32 barnläkarna vid Astrid Lindgrens barnsjukhus på Svenska Dagbladets debattsida.
De vill att Stockholms politiker ska se till att de beslutade vårdplatserna på Nya Karolinska ska bemannas och öppnas för att råda bot på vårdplatsbristen.
De anser även att ett nytt barnsjukhus behövs i Stockholm, där befolkningen väntas öka med mer än 10 000 barn och ungdomar per år de närmaste tio åren.
Vårdplatsbristen och överbeläggningarna hänger ihop med sjuksköterskebristen, skriver läkarna, som befarar att bristen kommer att förvärras.
"Sjukhuset måste kunna erbjuda en arbetsmiljö och lön som gör det möjligt att rekrytera och behålla kompetenta sjuksköterskor i slutenvården."
Debattörerna vill att en haverikommission ska tillsättas för att lösa problemen.
"Tillropet 'jobba smartare' får det bara att ryka ur öronen på uttröttade sjukvårdsarbetare. Däremot brinner vi för barnens bästa och vill fortsätta vara stolta över vårt sjukhus", skriver de.
(TT)