Fyra läkare i Kina har dömts för att ha stulit organ från en död kvinna. Fallet har aktualiserat Kinas organstölder från samvetsfångar. En organisation som utreder dessa menar att domarna kan vara ett distraktionsförsök.
Det var i juli förra året som läkarna, som hör hemma i östra Kina, dömdes till mellan 12 och 18 månaders fängelse. De har alla enligt domen deltagit i att illegalt ta ut lever och njurar ur en avliden kvinna vid namn Li Peng.
Fallen har överklagats och varit uppe i olika instanser sedan dess, men nu rapporterar statliga medier ocensurerat om dem. Förutom de fyra läkarna dömdes även en lokal affärsman, som säljer medicinsk utrustning. Läkarna hävdade i sin överklagan att de agerat på uppdrag av sina chefer på sjukhuset.
Själva brottet begicks i februari 2018. Läkarna och affärsmannen ska ha övertalat Lis make och dotter att skriva på donationspapper mot att de skulle få 200 000 yuan. Man får inte ta emot betalning för organ, enligt Kinas officiella donationsprogram. Tre av läkarna dömdes även för att ha tagit organ illegalt från tio andra personer mellan 2017 och 2019.
Organstölder i stor skala
De två sjukhus som tog emot organen – Folkets befrielsearmés 302:a sjukhus och Tianjins första centralsjukhus – är båda utpekade i en undersökning av organstölder från levande Falun Gong-utövare, utförd av organisationen WOIPFG (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong).
Armésjukhuset utförde ett stort antal levertransplantationer mellan 2005 och 2012. Ett undersökande reportage som Epoch Times genomförde 2016 kom fram till att tiotusentals människor kan ha dödats på Tianjins första centralsjukhus.
Utövare av den andliga metoden Falun Gong började förföljas av den kinesiska kommunistregimen 1999, och miljoner utövare hamnade i fängelser, arbetsläger, psykiatriska institutioner och andra platser. Redan under de första åren på 2000-talet började rapporter komma att regimen systematiskt dödade Falun Gong-utövare för att använda deras organ till transplantationer. Kina hade inget transplantationssystem vid den tiden, utan hävdade att man främst fick organen från dödsdömda fångar som avrättats.
Både WOIPFG och oberoende internationella utredare har undersökt frågan och kommit till slutsatsen att Kinas regim bedriver organstölder i stor skala. Förutom olika typer av vittnesmål har enorm skillnad i antalet transplantationer i Kina och antalet tillgängliga organ upptäckts, och även väntetider på bara veckor eller dagar, något som är omöjligt i andra länder med betydligt mer utbyggda donationssystem än Kina. Peking försökte 2015 försvara sig mot de växande anklagelserna genom att lansera ett frivilligt donationssystem, men en folktribunal i London 2019 förkastade Pekings påståenden.
Utnyttjas i propagandasyfte
Wang Zhiyuan, ordförande för WOIPFG, säger att det är signifikant att kinesiska statliga medier rapporterar om fallet med Li Peng. Enligt honom försöker Kinesiska kommunistpartiet (KKP) spinna ett nytt narrativ för att freda sig mot anklagelserna om organstölder. Anklagelserna har fått nytt liv i samband med rapporterna om övergreppen mot de muslimska uigurerna i regionen Xinjiang, som man också tror utsätts för organstölder av regimen.
Wang menar att KKP nu försöker få det att framstå som att organstölder i Kina är något som begås av enskilda individer, inte av staten, och att staten tvärtom försöker stoppa dem. Men verkligheten är att organstölderna från samvetsfångar är en mycket omfattande verksamhet, som kräver samarbete mellan olika delar av partiets mäktiga politisk-rättsliga utskott, militär, polis och regionala partitjänstemän, säger Wang.
Anledningen till att läkarna fick relativt låga straff är att KKP vill utnyttja dem i propagandasyfte, men inte dra alltför mycket uppmärksamhet till det. Dessutom tror Wang att det är sant som läkarna säger att de agerade på uppdrag av de sjukhus där de arbetar. Wang säger att färska rapporter indikerar att vissa kinesiska sjukhus helt tydligt fortfarande dödar Falun Gong-utövare för att stjäla deras organ.
Organstölder i Kina har fått allt mer uppmärksamhet internationellt på senare år. Flera länder har både antagit resolutioner och stiftat lagar för att försöka hindra medborgare som är i behov av organtransplantationer från att resa till Kina och bli delaktiga i den här hanteringen.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.
