Företag ska uppmuntras att investera med ett tillfälligt skatteavdrag, en reduktion, som lockbete. Det innebär sänkta skatter för bolag med totalt 7 miljarder de kommande tre åren, enligt det förslag som Liberalerna har drivit på för i budgetförhandlingarna.
– Det är för att stimulera investeringar och ge framtidstro, sade Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna på en pressträff med partiledaren Nyamko Sabuni.
Företag som investerar i nya maskiner eller annan utrustning under 2021 får göra skatteavdrag motsvarande 3,9 procent av vad inköpet kostade.
Därutöver sker en ändring i reglerna för ränteavdrag för företag som infördes 2019. De har i vissa fall lett till att en del företag inte har kunnat göra de avdrag de borde ha fått göra. Det justeras från och med nästa år, i den så kallade koncernbidragsspärren.
Rättar orättvisa
– Vi rättar till en orättvisa som gör att en del företag i dag betalar för mycket bolagsskatt, hävdade Mats Persson.
Enligt vad finansdepartementet uppger blev effekten av reglerna 2019 en annan än vad det var tänkt i vissa fall och det rättas nu till. I den tabell som Liberalerna presenterade innebär det att skatteintäkterna från bolagsskatten blir i genomsnitt två miljarder lägre än prognosticerat de kommande tre åren.
I förändringarna som Liberalerna presenterar ingår också sänkt skatt för forskningsintensiva företag i form av FoU-avdrag på 300 miljoner för 2021 samt utvidgad expertskatt på 300 miljoner kronor.
Nyamko Sabuni säger att Liberalerna med tidigare presenterade förslag om skattesänkningar, till exempel sänkta arbetsgivaravgifter för unga, nu är uppe kring det mål som Liberalerna satte upp inför förhandlingarna. L räknar till 30 miljarder i permanent och tillfälligt sänkta skatter i höstbudgeten, som läggs fram av regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna den 21 september.
Krav som Liberalerna inte fått gehör för är bland annat ytterligare sänkt statlig inkomstskatt för högavlönade och att åter höja rot-avdraget från 30 till 50 procent av arbetskostnaden.
Mer behövs
Svenskt Näringsliv välkomnar flera av förändringarna, men vill se mer.
– Steg i rätt riktning tas för att göra bolagsskatten mer konkurrenskraftig. Detta tillsammans med det höjda och vidgade FoU-avdraget kommer att bidra till ökade investeringar. Men det kommer behövas ytterligare åtgärder för att förbättra investeringsklimatet i Sverige. De nu historiskt låga investeringarna riskerar annars att leda till lägre tillväxt och färre jobb under lång tid framöver, säger vd Jan-Olof Jacke.
– Den höga och stigande ungdomsarbetslösheten är en av våra största utmaningar. Att arbetsgivaravgiften för unga sänks är därför välkommet. Det kan bli en dörröppnare in till arbetsmarknaden för många, säger han.
(TT)