EU:s så kallade naturrestaureringsdirektiv, som handlar om att återställa ”skadad natur”, har väckt stor uppmärksamhet och lett till bland annat bondeprotester. Nu har man valt att dra tillbaka det omstridda förslaget. Men vad är det egentligen bråket gäller, och vad kommer att hända nu? Och hur är Sveriges och svenska parlamentarikers hållning?
Det stundande valet till EU-parlamentet i juni i år kan ha bidragit till att stoppa det kontroversiella lagförslaget till ”naturrestaurering” som EU-kommissionen utarbetat. Rädslan för att inte få ett förnyat mandat på grund av införandet av impopulära lagar, tog sannolikt ut sin rätt när ministerrådets slutliga godkännande av det föreslagna direktivet om naturrestaurering skulle beslutas den 25 mars. Det var efter det att tillräckligt många länder, i elfte timmen, aviserade att man inte stödde förslaget som det drogs tillbaka från rådsmötet av det belgiska ordförandeskapet.
Den aktuella lagen är en del av EU:s klimatstrategi, den gröna given, med sitt paket av lagar som givits namnet ”Fit for 55”. Arbetet med naturrestaureringsdirektivet har pågått under en längre tid och kommissionens förslag lades fram 2022.