Krönika: Vi måste prata om svenskfientligheten

krönika

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni påtalade ett växande problem - rasism riktad mot etniska svenskar. Foto: CC BY-SA 4.0


Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni påtalade ett växande samhällsproblem i en intervju nyligen, ett problem som ligger på allas läppar men vilket alltjämt inte ges tillräcklig uppmärksamhet i media. Det jag hänsyftar till är rasismen – den rasism som riktas mot etniska svenskar.

– Vi har alldeles för länge velat låtsas som att vi i vårt samhälle inte har den typ av mekanism, den typ av fenomen, men jag menar att de finns där, sa Sabuni i Ekots lördagsintervju häromveckan. Uttalandet var mot bakgrund av de många förnedringsrån mot svenskar som äger rum runtom i landet idag, och där oförrätterna har antagit en allt mer hatbrottspräglad egenart de senaste åren. 

Sedan 2015 har ungdomsrånen mer än fördubblats, enligt en rapport från Brå. De flesta av dessa rånöverfall inträffar i närheten av vältrafikerade platser i tätorterna, som till exempel invid gallerior, sportanläggningar, skolor eller tåg- och busstationer. De riktar sig i regel mot ett isolerat, ensamt offer. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!