Krönika: Soldoktorns och den palestinske frisörens besvärjelser

Överläkaren har ordet

Soldoktorn Mikael Sandström har i Expressen förklarat varför det är så svårt att få tid på vårdcentral, och varför så lite vård blir gjord. Foto: Shutterstock


”Soldoktorn” alias Mikael Sandström avslöjar på Expressen debatt den 8 juni, tillsammans med Staffan Gustavsson, varför svensk primärvård inte fungerar: Vårdcentralerna tar betalt per listad patient men tjänar på att så få patienter som möjligt får vård. Nedan ges några exempel på hur det fungerar i verkligheten.

Författarnas slutord: ”Om man som patient inte vet vad man har möjlighet att få hos vårdcentralen och inte vet vad det kostar, så kan man inte heller förvänta sig att de inte ska överkonsumera vård. Det är alltså inte läkarna eller den enskilda vårdcentralen som är problemet, det är systemet.”

Jag har fått den fortsatta berättelsens upphovsman – den palestinske frisörens – godkännande om att återge hans historier: Första gången jag uppsökte frisörsalongen i en av Sveriges residensstäder frågade han mig:

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!