Krönika: Myter för vår tid: Frankenstein och tekniken

Traditionell kultur: Teknikens roll i vår nutidshistoria - Del 1

Vem är skyldig till problem orsakade av vetenskapen, om inte vetenskapsmannen? ”Ett experiment med en fågel i luftpumpen”, 1768, av Joseph Wright of Derby. National Gallery, London. Foto: Public Domain


Del 1

Vi har gott om moderna myter som hjälper oss att förstå det som händer i världen i dag. Den kanske största av alla är den som skrevs i den moderna världens gryning, precis innan den industriella revolutionen, vilken inleddes i Storbritannien på 1800-talet. Myten är Frankenstein.


Den snabba vetenskapliga utvecklingen från 1800-talet och framåt gjorde Storbritannien till en första rangens världsmakt i nästan ett sekel, fram till slutet av andra världskriget.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!