Stormningen av Bastiljen – myt blev fabel
Traditionell kultur: Insikter för människor i vår tid
”Stormningen av Bastiljen”, 1789, av Jean-Pierre Houël. Vattenfärg. Frankrikes nationalbibliotek. Foto: Public Domain


Från tid till annan händer något i historien som får återverkningar som inte står i proportion till händelsen i sig, och som kan beskrivas som en vändpunkt eller som en av de viktigaste händelserna i historien. Så framstår stormningen av Bastiljen.


Det finns en anekdot om att Mao Zedong ska ha fått frågan om huruvida den franska revolutionen hade varit framgångsrik. Han ska ha svarat att det var för tidigt att säga! Det ligger alltid en fara i att utvärdera samtida eller sentida historiska fenomen; vi har ett slags närhetsfördomar; det som ligger oss nära måste vara viktigt. Det går knappt att slå på nyheterna nu för tiden utan att få höra om att den eller den har vunnit en historisk seger i tennis, eller om att någon som springer en tiondels sekund snabbare skriver historia, eller om det historiska återförenandet av ett rockband efter 20 år.

Men stormningen av Bastiljen var verkligen en historisk händelse; man måste gå tillbaka så långt som till reformationen för att stöta på något lika betydelsefullt. Och paradoxalt nog är kanske den enda samtida händelsen som går upp emot den dess motsats: den amerikanska självständighetsförklaringen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!