I den kristna etikläran är ”de sju heliga dygderna”, också kallade ”de sju himmelska dygderna”, de positiva spegelegenskaperna till ”de sju dödssynderna”. För att uppnå ett fullbordat andligt liv och vara i harmoni med omvärlden är det nödvändigt att kultivera dessa sju dygder, vilka är ödmjukhet, generositet, kyskhet, medmänsklighet, måttfullhet, tålamod och flit.
Humanitas beskriver i den kristna etikläran den heliga dygden medmänsklighet, som ställs i motsats till dödssynden avundsjuka. Som ett filosofiskt begrepp har humanitas mångsidiga konnotationer och anspelar på medkänsla, god vilja, vänlighet, att glädjas med andra och barmhärtighet; i antikens värld syftade det på allt det som gör en människa till människa: etik, civilisation, takt, artighet, moral och bildning.
Just kopplingen mellan medmänsklighet och bildning är viktig att observera om man ska förstå idén om humanitas på ett djupare plan. I dag betraktar vi lärande och karaktärsdaning som två vitt skilda begrepp, där det sistnämnda ses som nära nog irrelevant. När man talar om medmänsklighet tänker de flesta på någon som är snäll och använder angenäma ord, och när man talar om bildning tänker många på en yrkesutbildning som gör någon redo för en teknisk uppgift. Inget mer än det.