Krönika: Bokbål blir till historia

En storstadsbos betraktelser

Vilka böcker vill du ta med in i framtiden? Är det okej att välja bort vissa verk och låta dem försvinna? Foto: Emil Almberg


Att bränna är ett uråldrigt sätt att förstöra material och de tankar som nedtecknats. Vid 451 °F brinner papper och böcker och det är en bra metafor för de bokbål som kan anordnas av totalitära stater.


Detta är inget nytt, redan kejsare Qin Shi Huangdi av Kina lät för över 2 200 år sedan bränna historie- och filosofiböcker. Genom att förstöra tidigare perioders kunskap raderas kunskap om historien och människor kan lättare styras. Upprorsmakare har också svårare att finna bränsle till sin kamp.

Även om man gärna skulle se att böcker som Das Kapital bli lågornas rov, begår man så klart inte sådana övergrepp. Även de är en del av vår historia och har sin plats i ett dammigt hörn på biblioteket. Jag är helt säker på att inte en enda läsare har tagit Hitler till sitt hjärta efter att ha läst Mein Kampf, en bok som lär vara sällsynt tråkig.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!