Att söka livets formspråk


Ibland när jag slöjdar förlorar jag mig själv i funderingar över olika aspekter av livet. Denna vecka har jag funderat över skillnaden mellan ordet perfektion och fulländning, främst ur en slöjdares perspektiv.

Jag sitter och målar några träslevar som ska användas som elevexempel på skolan. Efteråt finner jag mig själv i djupa funderingar. Jag tittar undersökande på en enkel, lite längre, slev. Den har ett svart handtag på vilket jag skurit in en liten stjärna.

Sleven är varken perfekt eller avancerad men den har en charm, den äger något. Jag kommer att tänka på slöjdaren Björn Svantesson som för några år sedan fick Bo Hammarskjölds stipendium, ett stipendium som årligen delas ut av hemslöjden. Svantessons syfte var att använda stipendiet till att utveckla en flyhänthet i sitt täljande av träskedar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!