Ledare: Svenskt kulturarv är något att vara glad och stolt över

Kulturarv

Det är dags att vi i Sverige kan säga som i Norge ”Ja, vi älskar detta land”. Foto: Shutterstock


Den 17:e maj närmar sig. I vårt grannland Norge går man ur huse för att fira nationaldagen.

Unga och gamla samlas i folkdräkter och sjunger nationalsången ”Ja, vi elsker dette landet”. Den norska flaggan vajar stolt överallt. Det är en folkfest på samma sätt som karnevalen i Brasilien. Med en folkmängd på 5,3 miljoner finns det 2,5 miljoner folkdräkter i Norge. De används med glädje och stolthet på nationaldagen och vid andra högtider. Barnparaderna är nationaldagens största inslag och kan ses över hela landet. Skolbarn marscherar på gatorna till orkestermusik viftande med norska flaggor. Skulle samma scener kunna utspelas i Sverige?

Att hålla liv i kulturarv och traditioner kan se olika ut. Ett sätt är att utöva folkdans och folkmusik. Människor förr i tiden firade ofta sina högtider med musik, dans och sång. Det var ett uttryck för glädje och gemenskap och något som förde människor närmare varandra. Det gav utlopp för kreativitet och genererade livskraft. Norge har en stark och levande folkdanstradition. Unga kommer för att lära av de äldre. I Sverige är situationen annorlunda.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!