Detox – rena kroppen och må bättre
Avgiftning: Kroppen behöver hjälp att rena sig
Vad vi äter spelar stor roll för kroppens förmåga förmåga att rena sig. Kosten ska förse kroppen med näringsämnen som den behöver för detta, däribland vissa vitaminer. Foto: Shutterstock


Det har blivit på modet att att använda så kallade detox-metoder som tarmsköljning och juicefasta för att spola ut ohälsosamma substanser ur kroppen. Uppfattningarna går isär men det finns de som menar att det är nödvändigt att rena kroppen.


Fastän våra kroppar belastas med giftiga ämnen som aldrig förr, kritiseras detox-metoder av skolmedicinen. Med en enkel sökning på detox på internet hittar man massor av uttalanden från medicinska experter som avfärdar dessa metoder och säger att de inte är till någon som helst nytta. Man hävdar att kroppen renar sig alldeles utmärkt på egen hand, utan några speciella reningsmetoder, och att det, till skillnad från dubbelblindstudier som påvisar ett läkemedels effektivitet, finns knappa bevis för att en detox verkligen leder till förbättrad hälsa.

Även om det är oklart huruvida produkter som påstås avgifta kroppen verkligen har effekt så är det bra att begränsa sin exponering för gifter och samtidigt stödja kroppens förmåga att avgifta sig själv. Enligt näringsfysiologen och författaren Ann Louise Gittleman är det inte bara fördelaktigt att detoxa, utan helt enkelt nödvändigt.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!