Krönika: Holkar hjälper fåglarna att bli fler

En fågelholk på tomten ger möjligheten att få se fåglar och deras beteende på närmare håll. Foto: Ritu Andersson


Under april och maj bygger de flesta av Sveriges fåglar sina bon. Genom att sätta upp en holk hjälper vi dem att spara tid och kanske hinna med en andra kull under sin häckningsperiod. Det är även ett sätt att studera fåglars beteende i häckningstid på nära håll.

Fåglar bygger sina bon efter olika artspecifika önskemål. Man delar in fåglar i mark-, busk- och trädbyggare. Sädesärlan är en av de fåglar som gillar att ha sina bon vid håliga markområden, som bland stenar och rishögar. Och lite högre upp i träden kan man finna hackspettar och ugglor.

Genom att bygga en egen fågelholk alternativt köpa en färdig erbjuder man de trädlevande arter som gillar att bo i hål ett säkrare alternativ än det bo som de gör själva. En holk är mer skyddad från regn, blåst, kyla och olika rovdjur. Genom att fåglarna slipper bobyggandet sparar de tid och energi, vilket jag tror kan resultera i att de hinner med en extra kull.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!