Krönika: Det här med relationen mellan idrotten och politiken

1968 lyckades demonstranterna stoppa matchen mellan Sverige och Zimbabwe, dåvarande Rhodesia. Efteråt fördes vänskapliga samtal mellan demonstranter och polisen. Foto: Jan Collstöö/Scanpix Sweden


I november – närmare bestämt måndagen den 21 november – är det avspark för fotbolls-VM i emiratet Qatar på den arabiska halvön. Det är första gången någonsin som fotbolls-VM arrangeras i Mellanöstern.

Världsmästerskapet pågår fram till den 18 december. Sverige missade VM, som bekant, efter att vårt herrlandslag, under ledning av förbundskapten Janne Andersson, åkte på stryk av Polen med 0–2 i playoff-finalen tidigare i år.

Under normala omständigheter spelas fotbolls-VM på sommaren, men med anledning av det varma klimatet i Mellanöstern har turneringen flyttats till årets två sista månader. Men detta med de varma temperaturerna har inte varit det enda problemet som kringgärdat årets upplaga av världsmästerskapet i fotboll (som för övrigt blir herrarnas 22:a VM-turnering genom tiderna).

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!